Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Mayhem – Atavistic Black Disorder / Kommando – EP
Century Media
Release datum: 9 juli 2021
“Een compacte muur van gitaarriffs die toch nog ritmes bevatten, een waar salvo van drumgeweld en zanger Attila Csihar die zich van zijn sterkste kant laat horen”
Koen de Waele  I 2 juli 2021

Mayhem voorstellen hoeft al lang niet meer. Na heel wat omzwervingen die de band tot ver buiten de black metalscene bekendheid gaven, brachten ze in 1993 ‘De Mysteriis Dom Sathanas’ uit dat nu nog bestempeld wordt als een van de meest legendarische black metal albums ooit.

Na maar liefst zevendertig jaar is (The True) Mayhem nog steeds actief en verkeren de vijf bandleden in een uitstekende (mentale) gezondheid. ‘Atavistic Black Disorder / Kommando’ is geen nieuw album maar een EP met zeven nummers.

De eerste drie (langere) nummers ‘Voces Ab Alta’, ‘Black Glass Communion’ en ‘Everlasting Dying Flame’ zijn overschotten die het laatste album ‘Daemon’ niet gehaald hebben. Hoewel overschotten niet de juiste benaming is, het is eerder dat ze niet pasten bij de stemming van ‘Daemon’.

Toch is het black metal zoals enkel de grootmeesters zelf kunnen spelen. Een compacte muur van gitaarriffs die toch nog ritmes bevatten, een waar salvo van drumgeweld en zanger Attila Csihar die zich van zijn sterkste kant laat horen. Van duistere kreten die recht uit de hel komen tot zijn befaamde operette zang. Deel twee zijn vier kortere punkcovers:  ‘Hellnation (Dead Kennedys), ‘In Defense Of Our Future (Discharge), Only Death (Rudimentary Peni) en Commando (Ramones). Allen worden op het scherp van de snede ingespeeld en vooral drummer Hellhammer leeft zich helemaal uit. Een sterk tussendoortje maar het zijn toch vooral de black metal nummers die voor een unieke sfeer zorgen.