Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Winterfylleth – The Reckoning Dawn
Candlelight Records
Release datum: 08 mei 2020
“Winterfylleth bevindt zich in de hoogste regionen van UKBM en daar is dit nieuwe album ‘The Reckoning Dawn’ een volgend bewijs van.”
9/10
Vera Matthijssens I 05 mei 2020

Sinds 2008 is het Engelse Winterfylleth een trouwe leverancier van black metal met akoestische folk fragmenten, voorzien van teksten geïnspireerd door het rijke Engelse erfgoed: geschiedenis, folklore en rurale landschappen. Elke twee jaar brachten zij een innovatief studioalbum uit. Hun vorige prestatie was zelfs een volledig akoestisch album (‘The Hallowing Of Heirdom’ – 2018), maar op ‘The Reckoning Dawn’ gaat de band er als vanouds heftig tegenaan.

In feite is dit de ware opvolger van ‘The Divination Of Antiquity’, want ‘The Dark Hereafter’ toonde nog een zoekende band op weg naar een volgend hoofdstuk. De heren werkten wederom samen met producer Chris Fielding in de Foel Studio aan acht tracks van zes tot tien minuten en dit resulteert in een magistraal episch black metal album waarop alle kenmerken van de band uitvergroot worden.

‘Misdeeds Of Faith’ en ‘A Hostile Faith (The Wayfarer Pt. 4)’ hakken er rigoureus op in met gretige screams en extra densiteit. Ook hier voegt de band af en toe klare samenzang in om het folkloristische elan te behouden. Toch krijgt die folkloristische toets pas volle wasdom tijdens de akoestische gitaarstukken (verrijkt met enige strijkers) in het lange ‘Absolved In Fire’, mede door de melodieuze lead gitaren naar een hoger plan gebracht. Zeker een hoogtepunt! Dit album bevat alles waar Winterfylleth voor staat. Dus krijgen we vlammende gitaren, verschroeiende black metalzang en af en toe een akoestische passage (‘Betwixt Two Crowns’) als robuust amalgaam van hun intenties. Het vlijmscherpe gitaarwerk weet echter ook meeslepende melodieën in te brengen. Winterfylleth bevindt zich in de hoogste regionen van UKBM en daar is dit nieuwe album ‘The Reckoning Dawn’ een volgend bewijs van.