Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Wheel – Resident Human
OMN Label Services
Release datum: 26 maart 2021
“Een feest van uitwaaierende klanken, stuwende rock en intelligente teksten is dit. Een groeiplaat die enkele luisterbeurten vergt om op waarde te schatten, maar dan explodeert in je achterhoofd om je nimmer los te laten.”
9.3/10
Vera Matthijssens I 04 april 2021

In de categorie ‘bands die positief verrassen met hun debuut’, spotten we twee jaar geleden Wheel met ‘Moving Backwards’. Aangename, doordachte progressieve metal, beschouwend van inborst, met een knipoog naar bands als Tool en Soen. De belofte wordt waargemaakt op het tweede wapenfeit ‘Resident Human’ dat voldoende maturiteit herbergt zonder een stijlbreuk met voorgaand materiaal te vertonen.

Verkassen naar Finland om daar muzikanten rond zich te verzamelen bleek dus een goede zet van de Engelsman James Lascelles en daar plukken wij op dit schijfje de vruchten van. Want het is een verademing om naar de muziek van Wheel te luisteren. Men steekt zelfzeker van wal met een kanjer van twaalf minuten. ‘Dissipating’ koestert met tokkelende gitaren helder als een Fins riviertje, langzaam wordt de spanning opgebouwd met drums en bas erbij. De beschouwende zang zalft, tot een zwevende gitaartoon uitmondt in een stuwend rockend geheel dat best een hoge graad van heftigheid bereikt, vooraleer terug tot inkeer te komen naar het einde toe. De band weet zulke lange composities heel vernuftig op te bouwen en het is dan ook genieten geblazen wanneer we na het van gierende gitaren voorziene ‘Movement’ en ‘Ascend’ al de volgende mammoetcompositie tegemoet kunnen zien.

‘Hyperion’ – onze persoonlijke favoriet – heerst door de enigmatische zangpartijen en doordenkers in de tekst, maar wordt meesterlijk door zijn instrumentale schoonheid; waarbij het spel van kalme rust contra heftige uitbarstingen weer volgens de regels van de kunst toegepast wordt. De spitsvondigheden in deze song – pakkende zanglijnen, Rush-achtige solo die oosters vervolgt om er maar een paar te noemen – laten ons verbluft achter. Het titelnummer – tevens de derde lange track –   biedt trouwens nog meer passages die je ademloos achterlaten. Een feest van uitwaaierende klanken, stuwende rock en intelligente teksten is dit. Om dit alles naar behoren te laten verteren is er de piano outro ‘Old Earth’ want dit is een groeiplaat die enkele luisterbeurten vergt om op waarde te schatten, maar dan explodeert in je achterhoofd om je nimmer los te laten.