Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Weed Demon – Crater Maker
Electric Valley Records
Release datum: 03 april 2020
Tekst: Bart Meijer – 17 maart 2020
“De tweede langspeler van Weed Demon is een album dat zeker past binnen de begrippen “grote dingen” en “evolutie”.”
9.2/10

Er staan grote dingen te gebeuren in de toekomst, en ik ben ondanks alles erg blij dat ik in deze tijd leef. Niet alleen kan ik genieten van alles (als dat al mogelijk zou zijn in één mensenleven) dat in het verleden is gedaan op muzikaal vlak, alles wat daarop voort borduurt en verder evolueert ligt ook binnen handbereik. ‘Crater Maker’, de tweede langspeler van Weed Demon, is een album dat zeker past binnen de begrippen “grote dingen” en “evolutie”.

Als ‘Atmospheric Drag’ begint is gelijk de interesse gewekt. Het is niet gewoon maar even een intro omdat ze dat willen, het is, ondanks dat het country-achtig aanhoort, een weldoordacht stuk muziek. Het pakt de aandacht van de luisteraar en bereidt haar voor op wat er komen gaat. En wat er komt is zwaar, heftig en één van de meest sludgy dingen die ik tot nog toe gehoord heb. Het nummer ‘Birthquake’ (petje of voor wie die titel heeft bedacht) is niks minder dan een ode aan de riff. De moddervette riff. Als je van riffs houdt lees dan vooral niet verder maar begin gelijk met het beluisteren van ‘Crater Maker’. Deze nummers zijn massief, de één na de ander, en de stoner en doom invloeden – de herhaling en de onheilspellende uitstraling van de melodieën – hebben precies de juiste dosering. De zang, of eerder het vernietigende geschraap van Jordan Holland’s stembanden, is één met de muziek en representeert alles wat hij in het titelnummer zingt: “I am absolute power!”. Op de zeldzame momenten dat er niet met zwaar geschut wordt geschoten zet Weed Demon met verbuigingen van het gitaargeluid een aantrekkelijke maar gevaarlijke sfeer neer, alsof je als mot naar het brandende licht wordt gelokt.

Ik ga er niet geheimzinnig over doen, dit is gewoon echt een hele goede plaat. Van begin tot eind is het meer een spiritule beleving dan dat het een verzameling goede nummers is. Een enorme moloch die ik me voorstel als een demon die boven de stad uit torent en met zijn compacte geluid kraters achterlaat waar hij ook gaat. Wat dat betreft doet de voorkant van deze plaat de inhoud eer aan. Een behoorlijke aanrader.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.