Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Demonhead – Black Devil Lies
Fastball Music
Release datum: 27 maart 2020
Tekst: Erik Boter – 17 maart 2020
“Soms is het beter om voor kwaliteit te gaan boven kwantiteit.”
7/10

‘Black Devil Lies’ is het tweede album van de Australische band Demonhead. Het kwam vorig jaar in het thuisland al uit als eigen beheer CD en (waarschijnlijk) om de Europese toer als support van Geoff Tate luister bij te zetten (15 april in de Boerderij in Zoetermeer) wordt het album nu officieel ook in onze contreien uitgebracht.

Een eventuele muzikale link naar Queenrÿche hoor ik in de muziek van de band met de wel heel onoriginele bandnaam echter niet. In ‘Children of the Night’ (geen Whitesnaken of Helloïse cover) hoor ik wat NWOBHM invloeden terwijl de zanglijn van de coupletten me hier en daar zelfs aan de melodieuze zanglijnen in veel nummers van Ghost doet denken. ‘Face Your Demons’ en vooral ‘Eyes Of The Insane’ hebben juist weer wat meer sfeer en bouwen mooi op naar een climax. In ‘Zombocalypse’ zijn thrash metal invloeden te ontwaren. De overige nummers begeven zich op het pad van melodieuze heavy metal waarbij de groep een meezingrefreintje niet schuwt. De twee bonustracks ‘Behind The Mirror’ (meezingliedje) en ‘No More’ (titel is wel goed gekozen) hadden van mij van de plaat gehouden mogen worden, ze voegen niets toe aan de andere tien tracks. Soms is het beter om voor kwaliteit te gaan boven kwantiteit.

Als je wilt weten hoe de band live klinkt kun je nog even naar de derde bonustrack ‘Dopetown’ luisteren. Daarop is te horen dat de band hun studiogeluid ook op de planken waar kan maken. Vooral zanger (en gitarist) Dave Lowes maakt wat dat betreft indruk. Met nog geen drie minuten is het ook een hele korte bonustrack die bovendien prompt wordt afgekapt, een nette fade out had hier voor een betere album afsluiting gezorgd. Het is een klein puntje van kritiek op een verder aardig maar niet bijster origineel album dat net even te lang duurt om er constant de aandacht bij te houden.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.