Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Warpath – Innocence Lost – 30 Years Of Warpath
Massacre Records
Release datum: 04 december 2020
“Voor metalfans die niet bekend zijn met Warpath is ‘Innocence Lost – 30 Years Of Warpath’ een meer dan aardige kennismaking.”
Erik Boter I 28 november 2020

Met de release van ‘Innocence Lost – 30 Years Of Warpath’ speelt Warpath een beetje vals. Toegegeven, de band werd opgericht in 1991, dus volgend jaar is dat 30 jaar geleden. Tussen 1997 en 2017 deed de band echter helemaal niets, dus eigenlijk is er maar tien jaar te vieren in plaats van dertig. Het nadeel van compilatieplaten die zo’n lange tijd beslaan is het verschil in dynamiek in de opnames. Verschillende opnamestudio’s, producenten en technieken zijn daar debet aan. Daarnaast hebben we ook te maken met een fenomeen als bezettingswisselingen. Een compilatiealbum is daardoor zelden een homogene massa.

Dat kan ook gezegd worden van ‘Innocence Lost – 30 Years Of Warpath’. De openener (en nieuwe track) ‘Innocence Lost’ klinkt lekker zwaar en modern. De gitaren zijn laag gestemd en Warpath neigt eerder richting death metal dan naar de thrash metal waaronder ze zich zelf scharen. ‘Black Metal’, inderdaad een Venom cover, klinkt een heel stuk dunner. Wat de track wel extra leuk maakt zijn de gastvocalen van Venom brulboei Cronos. Gelukkig is op de meeste andere tracks de sound redelijk gelijk. De vette productie van Andy Classen van die nummers (‘Against Everyone’, ‘Massive’, ‘That’s For Me’, ‘Paranoia’ en ‘Crossing’) helpt en laat Warpath horen als een beukende death metal machine. ‘Extend’ is dan weer veel meer thrash metal achtig wat ook geldt voor een nummer als ‘F-U’. Aan de hand van de nummers is de groei van de band goed te volgen, al is het dan weer jammer dat de volgorde van de tracks (althans die van mijn promo) niet chronologisch is. Anders had de luisteraar goed kunnen volgend dat Warpath gedurende de jaren (tien) van een thrash metal band is getransformeerd in een death metal groep.

Compleet is het overzicht niet, ik mis nummers van ‘When War Begins’, het debuut uit 1992, en van ‘Kill Your Enemy’ uit 1996. De overige vier albums van Warpath zijn wel goed vertegenwoordigd. Het nummer ‘God Is Dead’ staat in een andere versie op dit album dan op ‘Bullets For A Desert Session’ uit 2017. Zo is er voor de diehard Warpath fans ook iets nieuws maar toch vintage op deze ‘Greatest Hits’ te vinden. Hoe dan ook, voor metalfans die niet bekend zijn met Warpath is ‘Innocence Lost – 30 Years Of Warpath’ een meer dan aardige kennismaking.