Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Warfect – Spectre Of Devastation
Napalm Records
Release datum: 13 november 2020
“Het zijn groepen als Warfect die de thrash metal middels een nieuwe generatie met vlag en wimpel de 21ste eeuw in helpen.”
Erik Boter I 04 november 2020

Mijn lange haren verloor ik al twee decennia geleden. Gelukkig zijn er altijd nog bands als Warfect die ook met een kale schedel en een baard een flink potje weten te thrashen. Na het zien van de bandfoto van de Zweedse thrash metal groep ben ik weer een stuk geruster. Dat de drie mannen zo’n lekker massaal geluid weten neer te zetten, is al een compliment. Het feit dat Flemming Rasmussen (o.a. Metallica) achter de knoppen zat heeft daar ongetwijfeld mee te maken. Vooral de slaggitaren en de bassdrums klinken onwijs vet.

‘Spectre of Devastation’ is alweer het vierde album van Warfect. ‘Depicting The Macabre’ (2009), ‘Exoneration Denied’ (2013) en ‘Scavengers’ (2016) gingen dit nieuwe album voor. De ervaring zit er dus wel in, en dat is best te horen ook. Er wordt erg strak gespeeld, alleen drummer Manne Flood vliegt af en toe de bocht uit als hij te snel (bastbeats) wil ten opzichte van de rest van de band. ‘Spectre Of Devastation’ is een afwisselend thrash album geworden. Recht-toe-recht-aan gaat het op ‘Pestilence’, terwijl een track als ‘Left To Rot’ juist weer is gebouwd op heerlijke tempowisselingen en zelfs een wat episch karakter heeft. Ook ‘Colossal Terror’ heeft die kenmerken. Het is dan ook geen toeval dat deze twee nummers het langst duren: beide rond de zes minuten. Zanger (en bassist) Kris Wallstrom heeft een goede schuurpapieren strot, heeft in de verte wat weg van Mille Petrozza (Kreator) maar iets minder scherp. Muzikaal komt de band in de buurt van Bay Area thrashers als (de oude) Death Angel maar dan met een lekkere Gothenburg saus eroverheen, snapt u?  Gitarist Fredrik Wester heeft het druk gehad tijdens de opnames, zowel de (meer lagen) slaggitaren als de solo’s zijn van zijn hand. Ik ben benieuwd hoe de band dat live op gaat lossen.

Hoe dan ook: het zijn groepen als Warfect die de thrash metal middels een nieuwe generatie met vlag en wimpel de 21ste eeuw in helpen. ‘Spectre Of Devastation’ is een goed klinkend, afwisselend en modern thrash album geworden waar het Zweedse trio trots op mag zijn.