Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Various Artists – Metalliance Volume 3
Hands Of Blue Records
Release datum: 01 mei 2020
“Het werd gemaakt door liefhebbers voor liefhebbers, waarbij de makers wel af en toe uit het oog verloren hebben dat een hoog obscuriteitsgehalte niet altijd noodzakelijkerwijs evenredig is aan hoge kwaliteit.”
Erik Boter I 23 mei 2020

Onze Duitse collega’s bij het webzine Powermetal.de brengen ééns in de zoveel tijd zelf een sampler uit met bijzondere tracks waarvan zij zelf de overtuiging hebben dat ze gehoord moeten worden. Een bewonderenswaardig initiatief. De oplage van het schijfje is met 1000 stuks beperkt, zodat de releases ook wat verkrijgbaarheid speciaal blijven. Op deze derde editie uit de ‘Metalliance’ serie komen we bovendien een aantal bekende namen tegen.

De belangrijkste track van het album is er eentje van Jag Panzer. ‘The Wreck Of The Edmund Fitzgerald’ is eerder (in 2005) alleen op een 7 inch vinylsingletje verschenen. De cover van Gordon Lightfoot is bijzonder goed geslaagd en zou een goede reden kunnen zijn om deze sampler te bemachtigen. Op de opener van het album, ‘The Wraith’ van het Amerikaanse My Victim, horen we gastvocalen van niemand minder dan Mark Osegueda van Death Angel. Hij weet het best aardige speed/thrash nummer met zijn geweldige strot naar een hoger niveau te tillen. Paul Sabu, toch ook een grote naam, zong het nummer ‘Lost’ van Infinity’s Call (gedeeltelijk) in waardoor het een stuk beter klinkt dan het origineel. Het is jammer dat een gedeelte van de oorspronkelijke zanglijnen is blijven staan. Hierdoor is een soort speels duet ontstaan, maar Sabu is hoorbaar een klasse beter dan zijn collega Francis Soto. Op de instrumentale afsluiter ‘Beyond Life’ horen we Watchtower gitarist Ron Jarzombek zijn snaren geselen. Niet voor niets staat de meestergitarist bekend als ‘the godfather of technical metal’.  Heerlijk gitaargefreak.

Zeker ook de moeite waard op dit album zijn ‘Walk Away’ van Power Theory (al lijkt het eerste gedeelte wel veel op ‘Modern Day Delilah’ van KISS) en ‘Immune’ van Tomorrows Outlook (een cover van Lethal) dat een prettige classic rock feel over zich heeft. En hoewel ik een doommetal liefhebber ben vind ik de track ‘Berit’ van BST echt een gemiste kans. Door je gitaar laag te stemmen en langzaam te spelen heb je nog geen doomnummer gecomponeerd. De productie van een aantal tracks is echter wel minder en ook de uitspraak van een aantal van de Duitse bands vertegenwoordigd op deze plaat is echt voor verbetering vatbaar (luister maar eens naar Avian). Toch is het initiatief van de release van ‘Metalliance Volume 3’ toe te juichen, want het werd gemaakt door liefhebbers voor liefhebbers, waarbij de makers wel af en toe uit het oog verloren hebben dat een hoog obscuriteitsgehalte niet altijd noodzakelijkerwijs evenredig is aan hoge kwaliteit.

Tracklisting:

 1. My Vicitim – The Wraith (4:30) (feat. Mark Osegueda)
 2. Power Theory – Walk Away (4:36)
 3. B.S.T. – Bereit (8:25)
 4. Mission in Black – Mission In Black (3:27)
 5. Jag Panzer – The Wreck Of The Edmund Fitzgerald (6:51)
 6. Dark Arena – Annunaki Arise (5:17)
 7. Infinity’s Call – Lost (3:51) (feat. Paul Sabu)
 8. Goblins Blade – Final Fall (4:32)
 9. Avian – Decision Of The Apocalypse  (4:26)
 10. Tomorrow’s Outlook – Immune (5:03) (feat.  Michael Todd Hall)
 11. Ron Jarzombek – Beyond Life And Cosmic Kinetics (2:36)