Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Various Artists – Fangs Volume. 2
Mongrel Records
Release datum: 25 september 2020
“Fangs is een heel variërend album en laat horen dat er ook in Afrika heel wat goede bands rondlopen die het ontdekken waard zijn.”
Koen de Waele I 22 september 2020

Het onafhankelijke Zuid-Afrikaanse label Mongrel Records brengt met het verzamelalbum ‘Fangs Vol 2’ een album uit dat een grote verscheidenheid van Afrikaanse metalbands aanbiedt. Het is niet alleen Zuid-Afrika dat vertegenwoordigd wordt maar zowat het hele continent. Het geheel is goed voor maar liefst tweeënzeventig minuten muziek en ik was eigenlijk wel nieuwsgierig naar wat ik te horen zou krijgen. Metal mag dan wel wereldverspreid zijn, op enkele namen na blijft Afrika toch wel een groot en onbekend gebied, maar bij heel wat nummers, was ik aangenaam verrast.  

Facing The Gallows mag het spits afbijten met het razendsnelle en ultrakorte ‘Small Hands’. Groovende hardcore met sporadisch wat etnisch drumwerk erin. Opvallend zijn de talloze stoner bands en een aanrader is Monstroid met het langere ‘Shadow Beast’. Het zit wat in de stoner, grunge en alternatieve sfeer maar bevat een pak variatie en een uitstekende zanger. Ook Kishi uit Angola weet van aanpakken. ‘Kianda’ begint zachtjes met het geluid van kabbelend water maar als de trage en dreigende riffs eraan komen, krijg je bijna de koude rillingen. Samen met een zware bijna gruntende zanger is dit iets meer als zeven minuten dik genieten.

Uiteraard mogen ook bands die de nodige etnische instrumenten gebruiken niet vergeten worden. Bij enkelen is dat heel goed gelukt. Dividing The Elemenent uit Zimbabwe brengt met ‘Pakaipa’ een mix tussen hardcore en metalcore met een dikke exotische ondertoon. De zangstijl lijkt wat op Benji van Skindred en is een echte sfeermaker. Ook Ill System met ‘Ego Check’ zit in dezelfde discipline. Een van de langere nummers met zijn negen minuten is ‘God(s), Love And Live’ van Vielikan. Een agressieve zanger en heel wat variatie in het gitaarwerk. Zelfs postmetal ontbreekt niet. Invloeden van Mastodon en Gojira zijn dus ook in Tunesië bekend. Zelf noemen ze hun stijl progressive blackened death metal. Het klinkt in elk geval lekker.

Death metal is ook voorhanden op deze verzamelaar. Het Algerijnse Lelahell laat op ‘Adam The First’ een furieus stuk blackened death metal horen met een zanger die zowel kan grunten als krijsen. Maar koploper is het Zuid-Afrikaanse slam death bulldozer project Vulvodynia die op ‘Anthropophagus’ brutale grindcore en death metal brengt. De band kan zich gerust meten met hun Europese en Amerikaanse broeders en moet je zeker eens opzoeken. Ze stonden trouwens op punt om met Ingested de lage landen te bezoeken maar jammer genoeg werd deze toer door de pandemie afgelast. Ook afsluiter Scarab is een stevige en lekker brutale band die op ‘Coffin Texts’ hun land van origine het nodige respect betoont. Uiteraard gaat het om de roemrijke geschiedenis van het oude Egypte.

Conclusie: ‘Fangs’ is een heel variërend album en laat horen dat er ook in Afrika heel wat goede bands rondlopen die het ontdekken waard zijn.