Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Finntroll – Vredesvävd
Century Media
Release datum: 18 september 2020
“’Vredesvävd’ is een erg ruw, ongepolijst en van toorn vervuld album geworden, net zoals de titel aangeeft. In die optiek ligt het in het verlengde van ‘Blodsvept’ en zelfs van ‘Nattfödd’.”
8.2/10
Vera Matthijssens I 22 september 2020

Nadat we in juli het ijzersterke nieuwe Ensiferum album ‘Thalassic’ konden verwelkomen, is het nu de beurt aan een andere Finse band uit de top 5 der folk metalscène: Finntroll. Ons geduld werd jarenlang op de proef gesteld, want hun vorige release was ‘Blodsvept’ uit 2013. De trollen zijn dan ook streng op zichzelf en leggen de lat hoog. Een eerste schrijfproces werd naar de prullenmand verwezen en pas toen er een deadline was, kwam er schot in de zaak.

‘Vredesvävd’ is een erg ruw, ongepolijst en van toorn vervuld album geworden, net zoals de titel aangeeft. In die optiek ligt het in het verlengde van ‘Blodsvept’ en zelfs van ‘Nattfödd’. De pioniers van blackened folk metal houden het bij compacte songs, terwijl zanger Mathias ‘Vreth’ Lillmåns één van zijn agressiefste zangprestaties ooit levert. Keyboards en orkestratie van Trollhorn’s composities blijven zeer herkenbaar, vandaar dat het na het zwaar georkestreerde intro een feest van herkenning is met het snelle, woeste ‘Att Döda Med En Sten’ en vooral met de aanstekelijke single ‘Ormfolk’ dat een onbetwistbare ‘Jaktens Tid’-vibe heeft. De band houdt het tempo er flink in, maar ‘Grenars Väg’ (met akoestische gitaren, mondharp en viool) en het mediumtempo ‘Ylaren’ vertonen een donkerder timbre dat ons ook zeer bevalt. Vaste prik zijn de vioolbijdragen van Olli Vänskä (Turisas) en de cleane heidense samenzang van Moonsorrow leden in songs als ‘Stjärnors Mjöd’ en ‘Ylaren’. De fans kunnen duiken in een overweldigend aantal uptempo humppa metalsongs, waarbij de ruwheid en hupse folk melodieën mooi in balans gebracht zijn. Het wachten meer dan waard, al hoor ik hen er graag enkele meer epische songs aan toevoegen op een volgend album.