Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Van Canto – To The Power Of Eight
Napalm Records
Release datum: 4 juni 2021
“Er is nogal eens commentaar dat er teveel eenheidsworst in metal land is. Van Canto is daar de prettige uitzondering op”
8/10
William Pezy I 21 mei 2021

Als je een lijstje zou maken met bands die echt ballen hebben zou Van Canto op die van mij zeker voorkomen. Je bent natuurlijk al stoer als je in staat bent bestaande nummers, die vaak mijlpalen in de metal geschiedenis zijn, om te zetten naar andere instrumenten. Als ze dan vanuit een andere visie met een heel ander geluid worden gepresenteerd maar volledig overeind blijven dan doe je het goed. Als het andere geluid vrijwel alleen door vocalen wordt gebracht dan ben je een grote. Bas, drum en vocalen dat is het.

Het is natuurlijk een heel proces om dit te realiseren. Het is dan ook indrukwekkend om te zien hoe Stefan op Youtube laat zien hoe je dit realiseert. Zoek maar eens op “How to create a Van Canto song”. 4 juni komt het nieuwe wapenfeit uit: ‘To The Power Of Eight’. Ze gaan niet zomaar door waar ze in 2018 met ‘Trust in Rust’ gestopt zijn. Dat zou natuurlijk best logisch geweest zijn als je naar het succes van die plaat kijkt. Behalve dat hij in de Duitse Album top 50 kwam hebben ze natuurlijk op het podium van Wacken mogen staan en deden ze mee met de 70k Tons of Metal Cruise. Dan tel je mee.

De variantie is toegenomen, lead zangeres Inge heeft versterking gekregen en kan de hoofdrol vaker doorgeven. Met elkaar brengen ze eigen nummers en weer een paar covers. Niet de minste ook weer. Het zijn bijvoorbeeld ‘Run To The Hills’ van Iron Maiden, AC/DC’s ‘Thunderstruck’ en ‘Raise Your Horns’ van Amon Amarth. Toen ik de titels zag werd ik wel even wat nerveus. Je legt de lat dan zo hoog dat die wel eens te hoog zou kunnen komen te liggen. Maar geen paniek ze hebben er weer juweeltjes van gemaakt. Er is nogal eens commentaar dat er teveel eenheidsworst in metal land is. Van Canto is daar de prettige uitzondering op.