Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Thomas Gurrath: “Soms begrijp ik echt niet waar die haat vandaan komt. Ik ben gewoon een man die heavy metal maakt en dat is het.”

Debauchery is een band die iedereen kent of toch tenminste ooit al eens over gehoord heeft. Al was het maar omdat (bijna) elk album door heel wat pers vakkundig werd afgekraakt. Stichtend lid en bezieler Thomas Gurrath heeft het zich nooit aangetrokken en is koppig blijven doorgaan met het maken van albums. ‘Monster Metal’ is alweer het vijftiende Debauchery album. Naast de hoofdband Debauchery krijg je er onder de naam Balgeroth een extra album bij met Duitstalige versies van ‘Monster Metal’ en onder de naam Blood God nog eens hetzelfde maar dan in een klassiek heavy metal jasje. Tijd dus voor een gesprek. In tegenstelling tot de soms met bloed overgoten muzikant is Thomas in het echt een beleefde en zelfs een beetje timide jongen die helemaal leeft voor zijn liefde van metal.
Koen de Waele Ι  21 mei 2021

Hallo Thomas, leuk om jou te horen. Dit interview gaat over het nieuwe album ‘Monster Metal’ en met zijn drie delen is dat direct een stevige brok muziek.
Ik heb er twee jaar aan gewerkt en er werden nog een pak nummers meer geschreven dan er op het album te horen zijn. Dus het volgende album is eigenlijk ook al zo goed als klaar. Ik ben beginnen schrijven ergens in 2019 en in 2020 zat ik een heel jaar thuis, er was tijd genoeg.

Kan je iets meer kwijt over de fantasiewereld van ‘Monster Metal’ en vanwaar je die inspiratie allemaal hebt?
Ik ben een vijftiental jaar terug begonnen met mijn eigen fantasiewereld te creëren. Ik schrijf al sedert 2003 maar dan zat er een dosis geregistreerd handelsmerk in waarop ik dan zelf een wereld gemaakt heb. Het is een klassieke wereld met twee grote zones. Dat is er een met elven, een hellegat waar demonen uitkomen en dan is er de toekomstige aarde met een dimensie naar andere gaten. De protagonisten zijn de bloedgoden: draken met demonische krachten die de strijd aangaan met elven en demonen.

Het album gaan van start met ‘Bloodking’ en dat is een heel sterke opener met een goed refrein. Niemand minder als Tim ‘Ripper’ Owens leverde een gastbijdrage. Hoe ontmoette je hem?
Ik heb hem tien jaar geleden al eens aangeschreven met de vraag of hij een gastbijdrage wilde leveren maar dat kon toen niet. Nu was het coronatijd en had hij er wel tijd voor. Ik ben een heel grote fan van hem en wilde graag eens met hem samenwerken.

Aan welke kwaliteiten moet een goed Debauchery nummer voldoen?
Dat weet ik zelf niet zo goed. Ik vermoed een refrein en de nodige riffs erin. ‘Bloodking’ verschilt met de rest van mijn schrijfstijl want er zijn meerdere riffs en refreinen aanwezig. Het klinkt wel als een nummer met een eigen onderwerp. De rest van de nummers bestaat eerder uit één refrein en één coole riff erin.

Ik denk dat Debauchery een van de meest bekritiseerde bands op aarde is. Er zijn fans die de band aanbidden maar er zijn heel wat mensen en journalisten die de band haten en er heel kritisch op zijn. Hoe ga je daar mee om over de jaren heen?
Ik weet het niet goed, ik probeer het te negeren. Soms begrijp ik echt niet waar die haat vandaan komt. Ik ben gewoon een man die heavy metal maakt en dat is het. Soms lijkt het wel of mensen er echt door beledigd zijn.

Persoonlijk ben ik wel verheugd een ongecompliceerd album te horen waar headbangen, drinken, meebrullen en feesten voorop staan. Is dat waar je het voor doet?
Helemaal, voor mij voelt dat helemaal aan als AC/DC.

AC/DC en Manowar zijn invloeden die duidelijk hoorbaar zijn in je muziek. Wat zijn zowat je persoonlijke idolen?
AC/DC is mijn favoriete band maar ook bands zoals Judas Priest en Rob Halford zijn soloalbums. Ook Guns N’ Roses , Manowar, Motörhead, Iron Maiden…zeg maar de klassiekers.

Met Balgeroth bracht je de nummers in het Duits maar deze keer zijn dat maar vijf nummers geworden terwijl het album dubbel zoveel nummers telt.
De Duitse teksten waren niet mogelijk voor elk nummer. Niet al mijn muziek kan ik zomaar vertalen van het Engels naar het Duits. Soms werkt de Duitse zang en soms enkel de Debauchery zang. Ik probeer wel maar stop als ik merk dat het niet werkt.

Nu je het zegt, het nummer ‘Skull Mountain’ werd in het Duits vertaald naar ‘Die Belagerung Von Knochenheim’ en dat is toch wel een groot verschil.
Ik vertaal het niet letterlijk hoor. Het is een andere versie van de tekst. De Duitse zang is al moeilijk op zich en het moet dan ook nog eens passen bij de riffs. In het Engels kan je ‘Skull Mountain’ op meerdere manieren zingen. Je kan het kort en krachtig doen maar ook lang gerekt laten klinken. Knockenheim blijft Knockenheim. Daar kan je niets aan veranderen.

Live speel je geregeld met maskers aan. Hoe zwaar wordt dat op het podium waar de temperatuur al eens hoog kan oplopen?
Met Balgeroth dragen we allemaal maskers en met Debauchery zit ik onder het bloed en dragen enkel de andere twee leden maskers. Het blijft niet steeds hetzelfde en af en toe pas ik de show wel eens aan. Nu spelen we zelfs helemaal niet meer, ik weet dus niet hoe de volgende shows gaan verlopen.

Het bloed is wel gemakkelijk. Ik doe het in mijn mond en spuw in de lucht. Het komt door de zwaartekracht terug op mijn gezicht terecht en dat ziet er altijd goed uit. Het is enkel een vuile bedoeling als je ergens backstage in een club staat. Je moet een goede plaats zoeken anders hangt het er vol met rode verf. Het voordeel is dat de temperatuur niet zo hoog oploopt dan onder zo een masker. Langs de andere kant hoef je dat masker juist op te zetten tijdens de show en erna zet je het meteen af. Elk heeft zijn voor-en nadelen.

Zonder de verzamelalbums is dit al het vijftiende albums sinds het begin in 2003, waardoor jullie een heel productieve band zijn. Waar vind je telkens de tijd?

Daar zoek ik niet echt naar. Ik speel gitaar en verzamel al mijn ideeën tot ik honderden riffs heb. Dan probeer ik een nieuw album te maken. Wat niet past, wordt weggegooid en de rest verzamel ik. Ik probeer ook maar metal te maken.

Ik zag dat er van ‘Monster Metal’ een speciale versie op de markt werd gebracht in 666 exemplaren en de meeste zelfs al uitverkocht zijn.
Enkel de exemplaren in mijn winkel zijn uitverkocht. Je kan ze nog online kopen bij Nuclear Blast, Amazon en EMP maar de mijne zijn helemaal uitverkocht en dat waren er meer dan tweehonderd. Voor mij is dat uitstekend dat er heel wat mensen het album gekocht hebben via mijn winkel. Het nadeel is dat die exemplaren niet worden meegeteld als het gaat om de album verkoopcijfers.

Desondanks verdien ik er geld aan en tijdens deze bizarre tijden zonder concerten en zonder de mogelijkheid om er merchandise te verkopen is dat wel belangrijk. Massacre heeft in het album geïnvesteerd en die verkopen hun eigen exemplaren. Ik krijg een deel van de exemplaren en verkoop die in mijn eigen winkel. Het lijkt dan wel dat de band zijn eigen merchandise heeft en het label een ander deel. Ik krijg van Massacre een deel in geld en een deel in cd’s. Dat is een beetje afhankelijk van de deal die je gesloten hebt. Ik heb het zo in mijn contract laten vastleggen en voor mij is dat wel belangrijk.

Kan je het Debauchery-album beschouwen als het hoofdalbum?
Debauchery is het hoofdalbum. Het tweede album van Balgeroth klinkt ook sterk. Het derde album onder de naam Blood God is eerder een bonus. Het volgende Blood God album zal toch wat beter moeten klinken. Het is heel moeilijk zingen met een hoge stem op die laag gestemde gitaren.

Live is er heel wat bloed op het podium en soms staan er ook naakte vrouwen. De wereld in 2020 is heel wat veranderd. Ben je niet bang dat hashtag MeToo komt protesteren? Want tegenwoordig moet je al twee keer nadenken voor je een grap uithaalt om niemand te schofferen?
Die naakte vrouwen is al van een paar jaar geleden hoor. Ondertussen is er heel wat veranderd door Facebook. Sociale media is erg belangrijk voor de streamingcijfers. Ik had in 2007 nog een naakte vrouw op de albumcover maar dat zou nu gewoon onmogelijk zijn om zoiets nog op Facebook te posten want het zou onmiddellijk verwijderd worden. In 2015 werd zelfs mijn pagina afgesloten voor het album ‘F*ck Humanity’. Er was zelfs geen naakte vrouw te bespeuren. Gasten van online magazines namen foto’s tijdens een optreden en op de set had ik naakte monsterpoppen staan. Door die foto’s kwam ik dan in de problemen.

Ik hoop Debauchery terug op het podium te zien staan. Zie je de zomer van 2021 nog als een mogelijkheid?
Ik denk dat het pas 2022 zal worden. Ik heb een tour staan voor de herfst 2021 en dan nog het Summer Breeze festival in 2021. Normaal moest ik daar al gespeeld hebben in 2020. De organisatie probeert het festival deze zomer nog te laten doorgaan maar ik geloof er niet echt in. Clubshows heb ik niet meer online staan want ik moet ze alsmaar veranderen en aanpassen. Nu zou ik ook op tour moeten zijn. Dat is op zijn minst gezegd allemaal erg chaotisch.

Bedankt voor je tijd. Als je nog een laatste boodschap wil verspreiden aan onze lezers, ga je gang.
Volg ons YouTube-kanaal want elk nummer gaat een kleine video krijgen. Check ons ook eens uit op www.debauchery.de/universe/. Hopelijk tot binnenkort.