Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Tylor Dory Trio – Unsought Salvation
Eigen Beheer
Release datum: 21 december 2019
Tekst: Leon Vonk – 22 december 2019
“Dat doen ze op zich niet slecht, instrumentaal staat het als een huis en is het duidelijk dat de muzikanten hun instrumenten goed begrijpen.”
7/10

In het progressieve rock en metal genre komt het niet vaak voor dat er slechts drie muzikanten in een band zitten, vaak vanwege de toch wel ingewikkelde aard van de muziek en de behoefte aan meerdere instrumenten. Tylor Dory Trio heeft deze behoefte minder, hoewel de muziek amper simpel te noemen is, want zoals de naam al doet vermoeden zijn ze slechts met zijn drieën. De Amerikanen begonnen in 2012 met muziek maken maar het duurde tot december dit jaar voordat het debuutalbum zou uitkomen, genaamd ‘Unsought Salvation’.

De band heeft zich laten inspireren door bands zoals Alice In Chains, Opeth, Devin Townsend, Dream Theater en Rush. Met die invloeden op zak hebben ze een no-nonsense sound gecreëerd die je normaal gesproken niet hoort bij progressieve rock of metal bands. Dat doen ze op zich niet slecht, instrumentaal staat het als een huis en is het duidelijk dat de muzikanten hun instrumenten goed begrijpen. Ook de productie zit goed in elkaar, dat kan ook niet anders als het album is gemixt door Christer Cederberg (Circus Maximus, Anathema) en de gemastered door Jens Bogren (Haken, Opeth). Toch ben ik niet écht enthousiast over deze plaat. Het probleem zit hem onder andere in de liedjes die niet goed bij elkaar passen binnen het geheel. Het klinkt een beetje alsof ze op beter op verschillende albums hadden moeten staan. Ook zijn de composities nog wat onvolwassen, er zijn veel goede ideeën te vinden maar de uitwerking daarvan laat toch wel wat steken vallen, een logische kop, romp, en staart ontbreken waardoor het wat onsamenhangend klinkt.

Dat is jammer, want de goede Ideeën die op ‘Unsought Salvation’ te vinden zijn laten zien dat Tylor Dory Trio wel de nodige potentie heeft. Instrumentaal zijn ze sterk en zelfs de zang van Dory is niet slecht, hoewel deze wel nog kan verbeteren. Als de composities iets volwassener worden, en de mannen een duidelijke eigen stijl gaan vinden, zie ik deze mannen nog wel eens echt leuke muziek maken. Nu is het eigenlijk net niet bijzonder genoeg, wél ben ik benieuwd hoe het volgende album van dit trio zal gaan klinken.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.