Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
The Watchers – High And Alive
Ripple Music
Release datum: 01 mei 2020
“The Watchers is wat mij betreft dan ook een erg ondergewaardeerde band in het genre die echt meer aandacht verdient.”
9/10
Erik Boter I 11 mei 2020

Het Amerikaanse Stoner gezelschap The Watchers bracht in 2018 één van de beste albums van dat jaar uit. ‘Black Abyss’ bevatte een pot briljante stoner/doommetal van de allerbovenste plank. Twee jaar eerder al brachten de zwaar bebaarde mannen de EP ‘Sabbath Highway’ op de markt, die de opmaat vormde voor de geweldige opvolger, die door gebrek aan goede promotie echter behoorlijk onder de radar bleef. Mede door het gebrek aan een vette toer bleef de doorbraak tot nu toe  uit. De band speelde wel met de gedachte om voor een aantal optredens naar Europa te komen vorig jaar, maar de begroting kwam helaas niet rond en dus bleef de groep thuis in Californië.

Om toch een beetje een beeld te krijgen van hoe The Watchers op het podium klinken brengt Ripple Music nu de live EP ‘High and Alive’ uit. Van de EP staan het titelnummer en ‘Just a Needle’ erop, en van ‘Black Abyss’ ook de titeltrack en ‘Starfire’. Vier tracks dus slechts wat wel een karig aantal is. Op de vier tracks die we voorgeschoteld krijgen is in ieder geval goed te horen dat de band de beloftes van hun studiowerk live meer dan waar maakt. Tim Narducci is een geweldige zanger, gitarist Jeremy Epp hakt en soleert erop los en laat, en dat is knap als je de enige gitarist in een band bent, nergens open ruimtes vallen. De ritmesectie (Cornbread op bas en houthakker Carter Kennedy) legt een superzware basis neer die niet alleen hakt maar ook swingt. Het maakt deze EP een lekkere release waarop de logge riffs precies klinken zoals dat hoort. The Watchers is wat mij betreft dan ook een erg ondergewaardeerde band in het genre die echt meer aandacht verdient.

‘High and Alive’ wordt voorlopig helaas alleen als digitale release uitgebracht (ook via de streamingdiensten) en kan op die wijze goed als kennismaking dienen voor de stoner- en doom fans. Voor het echte werk raad ik eerder het ‘Black Abyss’ album aan dat ook gewoon op CD en LP verkrijgbaar is.