Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
The 69 Eyes – West End
Nuclear Blast
Release datum: 13 september 2019
Tekst: Vera Matthijssens – 02 september 2019
“Toch een band waar de tijd geen vat op heeft? Dit nieuwe album klinkt in elk geval begeesterd en donker met een feestelijke kwinkslag.”
8.2/10

Toen we in 2016, bij het verschijnen van ‘Universal Monsters’, met zanger Jyrki69 spraken, leek hij een beetje moedeloos en teleurgesteld in de muziekwereld. Niets van dat alles is te merken wanneer we ons verdiepen in het nieuwe album ‘West End’. Het wordt aangekondigd als een viering van hun 30-jarig bestaan en we horen een vitale gothic rockband die opvallend veel opzwepende uptemposongs geschreven heeft.

Nu hebben de Helsinki Vampieren altijd geopereerd in het kielzog van bands als Sisters Of Mercy, Fields Of The Nephilim en latere tijdgenoten als Hardcore Superstar en HIM. Dat is (gelukkig) nog steeds zo. Een vleugje decadentie, een zweem van weemoed en een uitnodiging tot feesten met een gitzwart randje om de ogen en het hart. Bij zulke festiviteiten hoort de uitnodiging van een aantal gastzangers. Dani Filth (Cradle Of Filth) is naast de donkere stem van Jyrki69 te horen in openingstrack ‘Two Horns Up’. Een tribuut aan horrorfilms vinden we in ‘The Last House On The Left’ waarin Wednesday 13 en Calico Cooper (dochter Alice Cooper) te horen zijn. Wie de speciale editie aanschaft, krijgt er nog een DVD bij met een documentaire over hun ganse carrière. Toch een band waar de tijd geen vat op heeft? Dit nieuwe album klinkt in elk geval begeesterd en donker met een feestelijke kwinkslag. Nog een fijn weetje: de titel ‘West Ends’ heeft niets te maken met Londen of met The Pet Shop Boys, maar is een metafoor voor de immer plaatsgrijpende veranderingen in het leven. Zanger Jyrki69 zegt daarover: “Ik heb het gevoel dat de wereld in een overgangsfase verkeert. Het einde van de westerse wereld kondigt zich aan en de vraag is wat er dan gaat gebeuren. De titel heeft meerdere betekenissen.” Stof tot nadenken tijdens een moderne rock-‘n-roll plaat.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.