Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Once Upon A Winter
Snow Wave Records 
Release datum: 20 september 2019
Tekst: Bart Meijer – 03 september 2019
“Af en toe komen we terecht in wat latere Anathema-achtige vaarwateren, maar er zijn ook delen die me mee terugnemen naar het bijzonder kille, wrede gevoel dat My Dying Bride’s geweldige ‘34.788%… Complete’ uitstraalt.”
8/10

Zware muziek is een term die erg relatief is. Voor sommigen heeft het puur te maken met hoeveel sonisch geweld een band gebruikt, voor anderen zorgen teksten er voor of iets luchtig of moeilijk te verteren is. En dan is er ook een groep die let op atmosfeer en opbouw. Eigenlijk heeft ‘Pain And Other Pleasures’, het derde album van het Griekse Once Upon A Winter, van alledrie wel iets en dat maakt dat dit het stempel zware muziek krijgt.

De nummers beginnen over het algemeen met een rustige, elegante opbouw waarin we piano, keyboard en tokkelende elektrische gitaar horen die met toevoeging van drums en bas langzaam aanstuurt op intense passages van exploderende metal. Deze harde stukken komen vanwege het rustige karakter van ‘Pain And Other Pleasures’ des te harder aan en voelen dan ook als lange nagels die abrupt door je huid gedrukt worden. De toevoeging van afstandelijke, dromerige, vrouwelijke vocalen (erg spaarzaam, maar effectief) heeft een grote toegevoegde waarde en een aantal keren tijdens het luisteren van deze plaat moet ik dan ook mijn best doen de waterlanders te bedwingen.

We horen een zeer interessante mix van progressieve geluiden, post metal opbouw en intensiteit. Geluiden die telkens richting het melancholische drijven en die er zeker niet in zullen slagen een vrolijke noot aan je dag toe te voegen. Pakkende titels als ‘Forgotten’ en ‘A Loose End In Time’ sluiten daarom ideaal aan bij hetgeen we horen. Zodra je een beetje vrede begint te krijgen met het drijven op deze uitgebreide, grauwe oceaan word je meedogenloos het diepe ingesleurd. Af en toe komen we terecht in wat latere Anathema-achtige vaarwateren, maar er zijn ook delen die me mee terugnemen naar het bijzonder kille, wrede gevoel dat My Dying Bride’s geweldige ‘34.788%… Complete’ uitstraalt.

Once Upon A Winter schildert een naargeestige maar bijzonder mooie atmosfeer met ‘Pain And Other Pleasures’ en doet dit op een kwalitatief hoog niveau. Een aanrader voor mensen die doom en post metal aanhangen en niet vies zijn van een progressief randje.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.