Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Symbolik – Emergence
The Artisan Era
Release datum: 10 april 2020
Tekst: Patrick Verhoeven – 30 maart 2020
“‘Emergence’ is een toonbeeld van hoe technische death metal ingekleurd zou moeten worden.”
9/10

Symbolik is een technische death metal band uit Stockton (VS, Californië). Opgericht in 2008, brachten ze eind 2011 de EP ‘Pathogenesis’ uit. Het vervolg liet een stuk langer op zich wachten: de band had ruim acht jaar nodig om te komen tot hun debuut album ‘Emergence’, dat begin april (2020) via The Artisan Era uitgebracht zal worden. Inspiratie vindt het vijftal o.a. in Bach, Paganini, Vivaldi en verscheidene film- en videogamemuziek componisten. En vooruit, voeg daar ook nog maar bands als Behemoth, Death, Dying Fetus, The Faceless, Mors Principium Est, Necrophagist en The Zenith Passage aan toe. Betekent dit dat ons een muzikaal allegaartje staat te wachten op het nieuwe album? Weer een band die de nadruk vol op vingervlugheid en technisch vernuft legt?

Niets daarvan; Symbolik kiest voor een andere benadering. De band brengt melodieuze, technische death metal, waarbij symfonische en neoklassieke ideeën worden ingebouwd. Natuurlijk is er volop ruimte voor snelheid en inventiviteit, maar dit staat altijd in dienst van de compositie. Binnen de composities zoekt, en vindt, de band ruimte voor complexiteit en sfeer en wordt de melodie nooit helemaal losgelaten. Sterker nog: het woord melodie mag wellicht wel dikgedrukt geschreven worden, zoveel belang wordt er in de uitwerking aan gehecht. Symfonieën (‘A Tyranny In Decay’) en elektronica zijn fraai ingebouwd en combineren heerlijk tegenover de scherpe gitaren. Er is weinig tot geen ruimte voor een recht-toe-recht-aan benadering en de tracks worden niet onnodig lang doorgetrokken, maar zijn tot in finesse vormgegeven. Het resulteert in nummers waarbinnen de afwisseling glorieert. Het gitaarwerk is tot in detail uitgewerkt (‘Invoking Oblivion’, Perceptions Of Reality’) en bevat volop bonte, gevarieerde riffs en interessant soleerwerk. De vocalen zijn een combinatie van death en black en kennen, net als de muziek, een flink tempo. Het gebruik van twee stijlen naast elkaar versterkt de verscheidenheid. En om het geheel af te ronden, kent ‘Emergence’ een dynamische, moderne productie.

‘Emergence’ is een toonbeeld van hoe technische death metal ingekleurd zou moeten worden. Een gevarieerd, rijk album waarbij de composities en melodie de hoofdrol opeisen en waarbij de valkuil van sneller en meer op een fraaie wijze vermeden wordt. Heerlijk!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.