Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Soliloquium – Things We Leave Behind
Naturmacht
Release datum: 16 maart 2020
Tekst: Vera Matthijssens – 30 maart 2020
“Het album spreekt direct aan en is in die optiek toegankelijker dan de voorganger en muziekliefhebbers met een melancholische inborst zullen hier veel plezier aan beleven, want toch blijft het stevig en fors om de metalfan te behagen.”
8.4/10

Twee jaar geleden waren we zeer te spreken over het melodieuze doom/death metal album van het Zweedse Soliloquium ‘Contemplations’. Het derde album, genaamd ‘Things We Leave Behind’ is inmiddels een feit. Hier krijgt initiatiefnemer Stefan Nordström (zang, gitaar), samen met bassist Jonas Bergkvist ondersteuning van drummer Victor Parri (o.a. Isole). Waren het oorspronkelijk bands als Paradise Lost, Katatonia en October Tide die model stonden voor de inspiratie van Nordström, dan is de band inmiddels naar volwassenheid gegroeid en maakt welluidende melancholieke doom/death van het Scandinavische soort.

Het verhaal dat op vorig album ‘Contemplations’ van start ging, wordt vervolgd op ‘The Things We Leave Behind’. Een mix van persoonlijke ervaringen en het gegeven van geestelijke gezondheid was de inspiratiebron voor de teksten. ‘Dead Ends’ als aftrapper klinkt meteen vertrouwd door de verfijnde, melodieuze gitaren, soms dooraderd met getokkelde fragmenten. Mooie cleane zang wordt daarbij afgewisseld met death grom, maar op dit album worden er ook nu en dan zwartgeblakerde screams in de songs gebruikt. Dat zorgt voor nog meer afwisseling. In het tweede nummer ‘The Discarded’ duikt gastzanger Mikko Heikkilä weer op en nu we hem kennen van ‘Waves’ van Dawn Of Solace spitsten we extra de oren. Deze song heeft inderdaad een beklijvend droevig gezongen, clean fragment. Maar in de meeste songs wordt de rollende grunt wel afgewisseld met bedachtzame serene cleane passages, veelal wanneer de band gas terugneemt.’Existential Misshape’ is daarbij het wildste nummer, terwijl er in het introspectieve ‘Nocturne’ voornamelijk plechtige cleane zang gehanteerd wordt. In twee songs verzorgt gastzanger Joakim Rudemyr achtergrondzang en de laatste drie songs worden verrijkt met enige keyboards. Gastmuzikanten Gustav Gunnarsson en producer Jari Lindholm zijn daar verantwoordelijk voor. Het album spreekt direct aan en is in die optiek toegankelijker dan de voorganger en muziekliefhebbers met een melancholische inborst zullen hier veel plezier aan beleven, want toch blijft het stevig en fors om de metalfan te behagen. Scandinavische kwaliteit!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.