Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Subway To Sally – Himmelfahrt
Napalm Records
Release datum: 24 april 2023
“Subway To Sally kent het metier en heeft wederom een gevarieerde en onderhoudende folkrock plaat gemaakt.”
8.5/10
Vera Matthijssens  I 21 april 2023

Al meer dan dertig jaar maakt Subway To Sally deel uit van de Duitse folkrock scene. Toch blaakt hun nieuwste (14e!) album ‘Himmelfahrt’ van energie. De voorganger ‘Hey’ (2019) was vrij duister en obscuur en bleek een tijd van pandemieën en oorlog in te luiden, nu neemt men wraak mits een album met een veel positievere textuur.

Dat is meteen te merken in de drie eerste songs die het album openen. ‘Was Ihr Wollt’ is stevige rock met folk instrumenten (luit, fluitjes, viool, doedelzak, draailier, percussie…), ‘Leinen Los’ nodigt uit tot vreugde met een aanstekelijk refrein en ‘Weit Ist Das Meer’ handhaaft weemoedige en verhalende zang. In een notendop wat de flamboyante zevenkoppige band te bieden heeft, al doen ze dat wel op zo’n onderhoudende manier dat je blijft luisteren. Het vioolspel van Ally Starch speelt daarbij een belangrijke rol. Zij is ook te vinden als gastvioliste op talrijke albums van andere artiesten.

Tragere songs als ‘So Tief’ en afsluiter ‘Lasst Die Himmel Fall’n’ worden afgewisseld met hardere songs als ‘Eisbrecher’ en ‘Ihr Kriegt Uns Nie’. Verwacht van Subway To Sally geen pure heavy metal, maar folkrock die floreert op Germaanse middeleeuwse markten in het kielzog van Saltatio Mortis, Letzte Instanz en ja, zelfs Die Apokalyptischen Reiter. De verhalende Duitstalige zang van Eric Fish en het vioolspel van Ally Starch spelen daarbij een grote rol. Luister maar naar het instrumentale vioolpronkstuk ‘Autumn’ en de hoogtijdagen van The Sins Of Thy Beloved herleven! Heb je geen bezwaar tegen het timbre van de Duitse teksten, dan is dit een goed uitgebalanceerd album dat een breed publiek kan aanspreken. Subway To Sally kent het metier en heeft wederom een gevarieerde en onderhoudende folkrock plaat gemaakt.