Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Stan Bush – Dare To Dream
Cargo Records
Release datum: 20 november 2020
“En zoals het in dit genre hoort heeft de heer Bush alle songs voorzien van erg aanstekelijke refreinen, waardoor de nummers na een paar luisterbeurten niet meer uit je kop te krijgen zijn.”
8.5/10
Sjak Roks I  12 november 2020

Stan Bush is een behoorlijk succesvolle Amerikaanse A.O.R.-singer/songwriter, die al sinds de jaren zeventig actief is en die zijn sporen in de muziekbranche reeds ruimschoots verdiend heeft. Zijn eerste gelijknamige album dateert al van 1983 en sinds die tijd brengt Stan met de regelmaat van de klok A.O.R.-platen af waar de kwaliteit van af spat. Qua stijl is hij (gelukkig) blijven hangen in de jaren tachtig en eigenlijk wordt dat prima verwoordt in de tekst van de eerste single ‘The 80’s’: “can’t stop this feeling of the eighties, for me the dream still lives on, when I hear that music I still go crazy, it’s like those days are never gone when I hear that eighties song!”. Geheel in die jaren tachtig A.O.R.-traditie vinden we dan ook een elftal nummers op dit nieuwe ‘Dare To Dream’ album, die gevuld zijn met de meest fraaie melodielijnen, heerlijk gitaarwerk en prima zang. En zoals het in dit genre hoort heeft de heer Bush alle songs voorzien van erg aanstekelijke refreinen, waardoor de nummers na een paar luisterbeurten niet meer uit je kop te krijgen zijn.

Het materiaal van Stan Bush heeft een erg hoog “feel good” gehalte en straalt een enorme hoeveelheid positiviteit uit (ook in de teksten) en dat kunnen we in het moeilijke jaar 2020 wel gebruiken. Na het horen van nummers als titeltrack ‘Dare To Dream’, de reeds genoemde eerste single ‘The 80’s’, het prachtige ‘The Times Of Your Life’, de ballad ‘Live And Breathe’, het fantastische ‘A Dream Of Love’ en het erg aanstekelijke ‘Never Give Up’ als beste voorbeelden van de goede man zijn songwriters-kwaliteiten kun je niets anders dan concluderen dat Stan Bush ook anno 2020 nog steeds in staat is om een killer A.O.R.-album te maken. Door de prima produktie van Holger Fath komt de schoonheid van het materiaal optimaal naar voren en waan je je weer in de roemruchte jaren tachtig toen melodieuze hardrock en hair metal nog groot waren en er vele bands waren dit soort platen met de regelmaat van de klok uitbrachten.

Helaas is de markt voor dit soort muziek niet erg groot meer en de tijden dat er nummers van Stan Bush in films als ‘Transformers’, ‘Bloodsport’ en ‘Kickboxer’ gebruikt werden zullen waarschijnlijk niet meer terugkeren. Dat neemt niet weg dat ‘Dare To Dream’ met zijn kwalitatief hoogstaande songmateriaal een dusdanig positieve plaat is geworden dat die in staat is om in no-time een lach op je gezicht te toveren, hoe chagrijnig je ook mocht zijn. ‘Dare To Dream’ is een enorm fris klinkende plaat geworden die iedere liefhebber van melodieuze rock zeker zal aanspreken. Het doet me goed om te horen dat een oudgediende als Stan Bush heden ten dage nog steeds in staat is om dit soort fraaie platen op de markt te brengen. Het in 1992 uitgebrachte ‘Every Beat Of My Heart’ blijft mijn favoriete Stan Bush album, maar ‘Dare To Dream’ weet dat niveau akelig dicht te benaderen. En dus blèren we maar weer uit volle borst mee: “can’t stop this feeling of the 80’s, for me the dream still lives on, when I hear that music I still go crazy, it’s like those days are never gone when I hear that eighties song!”. Heerlijke plaat!