Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Spectral Souls – Towards Extinction
Hammerheart Records
Release datum: 17 februari 2023
“Toch doet Hammerheart Records er bijzonder goed aan een band als Spectral Souls op te pikken”
8.8/10
Erik Boter I 4 februari 2023

Als ik denk aan Peru, denk ik niet meteen aan een florerende death metal scene. Mijn associaties met het Zuid-Amerikaanse land liggen meer op het vlak van Inca tempels en zielige cavia’s op de barbecue. Toch doet Hammerheart Records er bijzonder goed aan een band als Spectral Souls op te pikken. Hun debuutalbum ‘Towards Extinction’ mag via het label de weg naar de liefhebbers vinden en dat is meer dan terecht.

De Peruanen spelen death metal die het ergens in het midden houdt tussen Entombed en Obituary maar heeft ook duidelijk voetjes in de thrash metal grond staan. De eerste helft van het album staat vooral in het teken van death metal. Op nummers als ‘No More God For Me’ (de sterke en snelle opener), ‘Ego Man’ en ‘Scum Politic’ zijn de invloeden van de Zweedse voorbeelden van de groep goed te horen. Vooral de stem van zanger/gitarist Martin Revoredo doet mij regelmatig aan die van wijlen L.G. Petrov (Entombed) denken.

Na het titelnummer (meer een instrumentaal tussendoortje of intro naar ‘One Step From Extinction’) krijgen de liedjes een meer thrashy geluid , hoewel de zang ook op deze tracks laag en bruut blijft. De gitaarsolo’s van Revoredo en zijn collega Manual Rodriguez komen voor het grootste gedeelte uit de Slayer school. De tempowisselingen zijn heerlijk en tegendraads (luister maar eens naar ‘Behind The Lying Glass’). Het album kent een prima productie.

‘Towards Extinction’ is een prima debuutalbum geworden dat de aandacht verdient van elke zichzelf respecterende death metal liefhebber. Niet alleen de productie en het spel zijn dik in orde; deze gasten weten hoe je een afwisselend album bij elkaar schrijft en de tracks zelf ook spannend houdt. Een bandje om in de gaten te houden.