Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Shadow Of Intent met To The Grave, Distant, Angelmaker en Enterprise Earth in 013 – Tilburg – 8 januari 2023

“Hier staat maar 1 gitarist op het podium maar wel een verdomd goede. Gabe Mangold, zoals deze meneer heet, moet misschien wel een kleding stylist inhuren, want naar mijn mening is sandalen op het podium toch niet het mooiste wat je kunt dragen.”
Het is op de avond van het concert al 8 dagen 2023 en de lijst van concerten die ik in dit jaar wil bezoeken is al best lang.En gek genoeg staat er in die lijst best vaak als zaal de 013 in Tilburg. En vanavond zijn we hier voor een vijftal verschillende deathcore bandjes. Het is altijd lekker een avondje haren zwiepen en nekspieren trainen. Het jaar is weer goed begonnen.
3 februari 2023 I Tekst: Perry Boleij | fotografie: Hans Lievaart
Angelmaker live in 013, Tilburg 2023

Vanavond staan er 5 bands op het programma en we beginnen met To The Grave, die beginnen met een luchtalarm. De zanger heeft in het begin een soort van bivakmuts op en een van de gitaristen is geblesseerd waardoor hij deze show zittend speelt. De heren hebben 25 uur in het vliegtuig gezeten om in Nederland te komen vanuit Sydney, Australie. Het gaat op het podium meteen los. Althans, de zanger springt in het rond, dus er is meteen beweging. De zittende gitarist en de bassist brullen af en toe mee. De zanger vraagt om een circle pit en die krijgt hij, ook al is het wel een kleintje. En er komt zelfs een walletje of death voorbij. Leuke band maar niet heel bijzonder.

To The Grave live in 013, Tilburg 2023

De 2e band is een Rotterdamse, Distant, is actief sinds 2014 en heeft sindsdien 4 EP’s en 2 volledige albums uitgebracht en er komt volgende maand een fonkelnieuw album uit genaamd “Heritage”. Van dit nieuwe album spelen ze ‘Exofilth’ en ‘Orphan Of Blight’. Wat ik mooi vind aan dit muzikale vijftal zijn de zware, trage stukken en dan met name de bewegingen van de bassist, die eruit ziet als een gigantisch viking maar zich op het podium voort beweegt als een soort holbewoner. Al met al is dit half uurtje downtempo deathcore best wel lekker.

Dan Angelmaker. Dit zestal uit Vancouver, Canada heeft 2 zangers, die elkaar heel mooi aanvullen met hun grunt, grom en pigscreams. Ik merk meteen in het begin al dat het kwaliteitsniveau steeds hoger wordt. En zoals altijd in deze fijne Tilburgse toko is het geluid van een uitstekende kwaliteit. De band speelt 7 nummers van hun tot nu toe 3 studio albums. En dat doen ze met veel passie en energie en daardoor komt ook de zaal een beetje meer in beweging. Nummers als ‘What I Would Give’, ‘Radiance In The Light Of A Dying Sun’ en ‘Leech’ worden goed ontvangen en er wordt dan ook volop meegebrult.

Enterprise Earth, de 4e band van vanavond, is dan weer van een ander niveau, want hier is het niet zomaar deathcore wat de klok slaat. Hier gaat het er wat melodieuzer aan toe en dat is eigenlijk wel een leuke afwisseling. Ik hoor hier progressieve en thrashmetal invloeden. Hier staat maar 1 gitarist op het podium maar wel een verdomd goede. Gabe Mangold, zoals deze meneer heet, moet misschien wel een kledingstylist inhuren, want naar mijn mening is sandalen op het podium toch niet het mooiste wat je kunt dragen.

Maar we zijn hier voor de muziek en die is van een zeer goede kwaliteit. De zanger wordt heel even ondersteund door Casey Tyson Pearce,1 van de zangers van de vorige band, maar dat is maar voor een paar brulletjes. Dit is overigens de eerste band van vanavond die een zanger hebben die ook over een goede cleane stem beschikt. Travis Worland is deze sympathieke vocalist. De drummer Mike Caputo valt deze tour in voor de vaste drummer Brandon, want die is weer gevraagd om in te vallen bij White Chapel. Na 7 nummers waaronder het nieuwe nummer ‘Black Magick’ komt dit optreden tot een eind, jammer.

Enterprise Earth live in Tilbug 2023

De headliner van vanavond is Shadow Of Intent, een Amerikaanse band die in 2013 begonnen is als een tweemans formatie met oprichters Ben Duer op zang en Chris Wisemann op gitaar en ondertussen een volledige band is, De band begint al meteen lekker bruut. Ze komen uit de startblokken met ‘Farewell’, wat van het laatste album ‘Elegy’ komt. Ze zullen van dit album nog 5 ander nummers spelen, waaronder ‘Of Fury’ en ‘Reconquest’. Drummer Bryce Butler timmert er flink op los; wat een conditie moet die man hebben.

De band speelt 3 nummers van hun (hit) album “Melancholy” uit 2019. Hiermee kwamen ze op 2 in de US Heatseekers chart en op 7 in de US Hardrock chart. Dat is toch niet slecht voor een deathcore band. Ze spelen vanavond 2 van hun grootste hits die ze op YouTube hebben, namelijk ‘Barren And Breathless Macrocosm’ met 2.549440 hits en ‘Malediction’ met 1.8245113 hits. Dat zijn toch behoorlijke cijfers. Dat zie je dan ook aan het publiek die lekker meewerkt om de sfeer te verhogen. Het niveau blijft hoog maar persoonlijk vond ik Enterprise Earth het meest afwisselend en daardoor is dat mijn favoriet van deze avond.

De setlist van Shadow Of Intent van vanavond:

 1. Farewell
 2. Saurian King
 3. Barren And Breathless Macrocosm
 4. The Heretic Prevails
 5. Of Fury
 6. The Prophets Beckoning
 7. The Prelude To Bereavement
 8. The Coming Fire
 9. Blood In The Sands Of Time
 10. Reconquest
 11. Melancholy
 12. Malediction