Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Sirenia – Riddles, Ruins & Revelations
Napalm Records
Release datum: 12 februari 2021
“Het mag wellicht tegenstrijdig klinken maar het complexe karakter van de nummers zorgt er voor dat je bij elke luisterbeurt nieuwe dingen ontdekt terwijl je toch meteen gegrepen wordt door de catchiness van het geheel.”
8.5/10
Sjak Roks I 01 februari 2021

Op het in 2016 verschenen ‘Dim Days Of Dolor’ album deed de Franse zangeres Emmanuelle Zoldan haar intrede als vervangster van Ailyn en het dient te worden gezegd dat mevrouw Zoldan inmiddels een niet meer weg te denken onderdeel is geworden van de Sirenia sound. Ook op deze nieuwe, inmiddels tiende full-length Sirenia-plaat ‘Riddles, Ruins & Revelations’ laat zij zich van haar beste kant zien en zorgt ze er voor dat de door bandleider/mastermind Morten Veland geschreven nummers op een prachtige manier tot leven komen (waarbij opgemerkt dient te worden dat de Franstalige afsluiter ‘Voyage Voyage’ een cover is van de band Desireless). Het materiaal is wat experimenteler van aard dan wat we op de vorige albums te horen kregen en de grenzen van het Sirenia spectrum worden regelmatig wat verder verkend. Rode draad in de elf aanwezige nummers blijft natuurlijk het symfonische karakter wat op de eerdere Sirenia albums al te horen was, maar het song materiaal is wat verrijkt met meer elektronische componenten, waardoor de plaat ietwat industriëler en donkerder klinkt dan hun voorgaande albums.

Dat vergt in het begin wellicht wat gewenning, maar na meerdere luisterbeurten komt zoals gewoonlijk bij Sirenia de ware schoonheid van de Veland-composities naar voren. Soms bombastisch en orkestraal, soms wat meer ingetogen, maar altijd voorzien van een melodieus en toegankelijk karakter en dat zorgt er voor dat ook deze tiende Sirenia plaat het beluisteren meer dan waard is. Luister maar eens naar heerlijke nummers zoals ‘Towards An Early Grave’, het mooi opgebouwde ‘Passing Seasons’, ‘Downwards Spiral’, ‘This Curse Of Mine’ of ‘We Come To Ruins’ als prima voorbeelden hiervan, waarbij de elektronische invloeden prima samengaan met de heavy gitaren van Morten Veland en zijn kompaan Nils Courbaron en de atmosferische vocalen van Emmanuelle Zoldan. Het mag wellicht tegenstrijdig klinken maar het complexe karakter van de nummers zorgt er voor dat je bij elke luisterbeurt nieuwe dingen ontdekt terwijl je toch meteen gegrepen wordt door de catchiness van het geheel.

Wellicht dat de trouwe Sirenia-adepten wat afgeschrikt zullen worden door de toevoeging van behoorlijk wat elektronische invloeden, maar als je hiervoor open staat kun je toch niets anders dan concluderen dat ook ‘Riddles, Ruins & Revelations’ een behoorlijk imposant werkstuk is geworden dat prima past in de totale catalogus van de band. Het album boeit vanaf het allereerste begin tot aan de laatste seconde en dat is zeker niet bij alle hedendaagse releases het geval. Sirenia heeft altijd garant gestaan voor kwaliteitsreleases en dat is met deze ‘Riddles, Ruins & Revelations’ zeker niet anders.