Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Seventh Storm – Maledictus
Atomic Fire Records
Release datum: 12 augustus 2022
“‘De heren hebben er duidelijk ziel en zaligheid ingestoken en laat ons hopen dat dit wereldwijd (of toch in Europa) gewaardeerd zal worden, want zij verdienen het met deze tijdloze muziek die veel te weinig aan bod komt tegenwoordig. Seventh Storm zal echter wel zaadjes geplant hebben om na deze nieuwe start voort te bouwen op een integer muzikaal avontuur.’”
8/10
Vera Matthijssens I 13 september 2022

We kenden Mike Gaspar al jaren als de goedgeluimde en altijd behulpzame en praatgrage drummer van Moonspell, dus was het best even schrikken toen hij in 2021 aankondigde om het Portugese instituut te verlaten. Het goede nieuws is echter dat hij ons, een jaar na deze onthutsende boodschap, verrast met een nieuwe band Seventh Storm. Hun debuutalbum ‘Maledictus’ is een pareltje voor elke fan van metal uit de jaren negentig. Dan hebben we het zowel over bekende terreinen als gothic metal, maar ook classic rock, symfonische metal en progressieve metal. Onze sympathieke drummer heeft uitstekende muzikanten en een imposante zanger weten te strikken! Hoe meer tijd we besteden aan dit debuutalbum, hoe meer alle stukjes van de puzzel in elkaar passen, zodat we intussen weten dat dit hoog in de jaarlijsten gaat eindigen bij zij die de vinger aan de pols houden en veel vergelijkingspunten hebben.

Vanaf opener ‘Pirate’s Curse’ maken we kennis met de belangrijke troeven van dit Portugees collectief onder leiding van Mike Gaspar. De krokante sound herinnert aan de jaren negentig, met gevoel voor epische grootsheid, maar er is tevens een melancholische ondertoon in de keuze van akkoorden voor de instrumenten. Zanger Rez blijkt een klassieke rockzanger te zijn die ons herinnert aan Russell Allen en Mats Levén. Het grote gebaar en passie is hem niet vreemd, maar met dat ruige randje waar we van houden. Bovendien is de muzikale belevenis heel afwisselend, gaande van introverte tokkelende passages tot blastbeat snelheid. Daarbij vergeet men niet de nodige catchiness in te voegen, zoals wanneer de Portugese roots boven komen drijven in ‘Saudade’. Toch is dit niet enkel een lamenterende song, maar ook voorzien van pittige acceleraties. Na een esoterisch, mysterieus intermezzo ‘Sarpanit’ zijn we klaar voor het volgende vrij lange epos, want de songs klokken allemaal pas af rond de zes à zeven minuten. Hun progressieve karakter dringt zich nooit op, evenals de orkestratie, maar beide elementen geven wel meer diepgang.

Het wordt een avontuurlijke muzikale reis, met stijlelementen uit al onze favoriete metal genres. Al is ruige classic rock een goede omschrijving, toch ontwaren we ook invloeden van lijzige grunge in ‘Redemption’, blijft ‘Haunted Sea’ een onweerstaanbare clip om te bekijken en krijgen we als bonus nog een Portugese versie van ‘Saudade’ en akoestische versies. De heren hebben er duidelijk ziel en zaligheid ingestoken en laat ons hopen dat dit wereldwijd (of toch in Europa) gewaardeerd zal worden, want zij verdienen het met deze tijdloze muziek die veel te weinig aan bod komt tegenwoordig. Seventh Storm zal echter wel zaadjes geplant hebben om na deze nieuwe start voort te bouwen op een integer muzikaal avontuur.