Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Roadburn 2023 – een vooruitblik

“De iets minder avontuurlijk ingestelde metalfan zal opgelucht ademhalen in de wetenschap dat op Roadburn 2023 ook gekende bands als Deafheaven, Wolves in the Throne Room, Brutus en DeWolff acte de présence geven, vaak met bijzondere optredens”

Ook dit jaar is Tilburg weer het toneel van het jaarlijkse Roadburn festival. Van 20 tot en met 23 april gaat het los en Arrow Lords of Metal is er – zoals gebruikelijk – bij. We praten je alvast even bij over wat er dit jaar allemaal gaat gebeuren.
Jan Simon Hoogschagen Ι 11 april 2023

Elk jaar in april worden in Tilburg grenzen verlegd. Metalfans van over de wereld komen dan samen om het Roadburn festival mee te maken. Ooit begonnen als een avond met een aantal stonerrock bands, is Roadburn intussen uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze en toonaangevende festivals op het gebied van metal en heavy muziek in de wereld. ‘Redefining heaviness’ is sinds enige jaren het motto en dat is precies wat Roadburn doet. Stoner en doom metal zijn al lang niet meer de core business, in plaats daarvan zoekt het festival onder leiding van artistiek directeur Walter Hoeijmakers ieder jaar opnieuw de grenzen van alle mogelijke vormen van heavy muziek op, om die vervolgens straal te negeren. Ieder jaar is de lineup weer een verrassing, natuurlijk zijn er grote namen die maar al te graag naar Tilburg komen, maar voor de meeste bands is een optreden op Roadburn een droom en misschien zelfs een springplank naar grotere bekendheid. Want het staat goed op je band-cv, een optreden op dit festival. Tegelijkertijd is Roadburn ook het festival waar je als echte fan geweest moet zijn, om de unieke sfeer te proeven en de nieuwste bands van dichtbij mee te kunnen maken.

De concertwereld is behoorlijk veranderd na Brexit, corona en de Oekraïne crisis (die overigens nog volop bezig is en gevolgen heeft). Het organiseren van een festival als Roadburn is daardoor behoorlijk lastig geworden: bands die moeten afzeggen, inflatie waardoor zelfs de meest fanatieke Roadburngangers moeten nadenken voordat ze hun reis boeken… Het programma van de 2023 editie, van 20 tot en met 23 april, is toch weer een bonte verzameling van bands uit de voorhoede van de vernieuwende metal en bands waar de gemiddelde festivalganger nog nooit van heeft gehoord. En natuurlijk bands die je normaal gesproken niet verwacht op een metalfestival. Zo is dit jaar een van de zogenaamde ‘Artists in Residence’ de Galicische folkband Sangre de Muérdago, een op het eerste gezicht en gehoor nogal vreemde eend in de bijt. Maar om de een of andere manier past de muziek, uitgevoerd op draailier, harp, akoestische gitaar en fluit in het Roadburn straatje.

De iets minder avontuurlijk ingestelde metalfan zal opgelucht ademhalen in de wetenschap dat op Roadburn 2023 ook gekende bands als Deafheaven, Wolves in the Throne Room, Brutus en DeWolff acte de présence geven, vaak met bijzondere optredens. Zo zal Deafheaven ‘Sunbather’ integraal spelen en komt Wolves in the Throne Room met een speciale multimediale show naar Tilburg. Maar Roadburn heeft veel meer te bieden, daarom hier een aantal tips van de Arrow Lords of Metal redactie, die ook dit jaar weer drie man sterk naar Tilburg afreist om verslag te doen van het festival:

Predatory Void is een nieuwe band waarvan het debuutalbum nog niet eens uit is. Toch mag deze Belgische band op Roadburn staan en als je ziet wie er zoal deel van de band uitmaken dan is het een stuk minder verrassend: lieden die hun sporen lang en breed hebben verdiend in Oathbreaker, Amenra, Aborted en andere bands. Blackened sludge is het etiketje en zoek het op het kruispunt van Thou, Liturgy en Swans.

Healthyliving is een trio dat het over een heel andere boeg gooit, met een bijna poppy geluid. Dit is een band die wel eens in het rijtje Anna von Hausswolff, Gold en Messa zou kunnen passen. De andere bands van de leden van de band (Ashenspire / Maud the Moth) zijn ook te bewonderen.

In 2019 bracht Heilung heidense rituelen naar het hoofdpodium. Wie dat nog niet is vergeten moet zeker Sowulo niet overslaan. Met duidelijke dwarsverbanden richting Heilung is dit de Nederlandse variant van de sjamanistische pagan folk.

Ook uit Nederland komt Witte Wieven. Het debuutalbum is net uit, maar dit black metal duo is gelouterd in de scene en komt zelfs op herhaling. De bijna shoegaze-achtige, bijna mistige black metal is iets om te ondergaan.

Mamaleek werd vrij laat opgeroepen om een Oekraïense band te vervangen die helaas de toer moest annuleren. Maar het noodlot sloeg toe met het onverwachte en vroegtijdige overlijden van één van de bandleden. De show op Roadburn gaat door, maar zal een soort van herdenking zijn. De muziek van Mamaleek, een experimentele mix van black metal, hip hop, jazz en spirituals belooft hierdoor nog specialer te worden dan normaal.

Meer dan honderd bands zullen op Roadburn 2023 te zien en te horen zijn. Meer dan we hier kunnen voorbespreken en zeker weten ook meer dan we drie man sterk kunnen recenseren. Een uitgebreid verslag van onze persoonlijke Roadburnervaring, dat beloven we in ieder geval alvast!

Social media