Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Redscale – The Old Colossus
Majestic Mountain Records
Release datum: 15 oktober 2021
“net dat extra beetje overtuiging; soms tergend dreinend, dan weer denderend als een bulldozer en soms lichtelijk psychedelisch zwevend, maar altijd pakkend.”
8.5/10
Cor Schilstra  I 05 oktober 2021

Soms hoor je een album voor het eerst en dan pakt het je direct helemaal in; dat was het geval bij ‘The Old Colossus’ van het Berlijnse gezelschap Redscale. Berlijn is in het verleden een zeer inspirerende stad geweest voor muzikanten van elders die zich  in deze stad onderdompelden. Ook muzikanten uit de stad zelf kunnen zeer geïnspireerd voor de dag komen, zo bewijzen ook deze jongens. De vaak vrij uptempo stoner is zeer vakkundig uitgevoerd, maar heeft ook vaak net dat extra beetje overtuiging; soms tergend dreinend, dan weer denderend als een bulldozer en soms lichtelijk psychedelisch zwevend, maar altijd pakkend.

De stem van Henning Claussen zal misschien niet altijd alle liefhebbers van het genre direct aanspreken, door de bij vlagen afwijkende vocale invullingen. Qua zang kan er namelijk ook gevarieerd worden richting een meer hardrock/metal georiënteerde benadering of stevige grunge sound. Ook qua gitaarwerk valt iets heel erg op; naast het traditioneel soleren, kan de gitaar ook vaak heel passend, bijna thematisch met aandacht voor detail in de gekozen sound, buitengewoon meeslepend een sfeer of gevoel muzikaal uitdragen. Die soms vrij simpel lijkende lijnen hebben hier echt een meerwaarde. Tot slot een bijzondere vermelding voor de beklemmende ballade ‘At The End’ met overtuigend knijpende vocalen en mooie opbouw naar de akoestisch galopperende gitaar in combinatie met smaakvolle solo en het hoekige, maar schitterend gearrangeerde slotstuk ‘The Lathe Of Heaven’. Goede stoner hoeft niet altijd alleen maar uit de Amerikaanse woestijn of van de Scandinavische hoogvlaktes te komen, ook onze oosterburen hebben zo hun verrassingen. Mijn vinylversie is alvast besteld via hun bandcamp (al zijn de mannen waarschijnlijk ook erg druk met andere werkzaamheden, want de responstijd is nogal lang).