Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Psychotic Waltz – The God-Shaped Void
InsideOut Music
Release datum: 14 februari 2020
Tekst: Vera Matthijssens – 11 februari 2020
“‘The God-Shaped Void’ is een uitzonderlijke luisterbelevenis. De band is erin geslaagd om het verleden met het heden te verenigen en zal de huidige generatie progressieve rockfans met verstomming achterlaten.”
9.5/10

Tussen 1990 en 1996 maakte Psychotic Waltz vier albums die hen een legendarische status bezorgden. De Amerikaanse band onder leiding van de charismatische zanger Devon Graves en gitarist Dan Rock maakte toen al fraai uitgekristalliseerde muziek die elke liefhebber van het betere progressieve werk hoog op waarde schatte, maar toch heeft de band nooit in die mate roem verworven als bijvoorbeeld hun landgenoten van Dream Theater.

Nadat ‘Bleeding’ in 1996 verschenen was, splitte de band een jaar later en vonden we Devon Graves weldra in Dead Soul Tribe. Daar kwam in 2009 een einde aan, maar in 2007 werd wel het nieuwe The Shadow Theory opgericht, debuutalbum kwam uit in 2010. Dit alles terzijde, want in 2010 besloot men Psychotic Waltz nieuw leven in te blazen. In 2011 kon de band in Europa op tournee met Nevermore en Symphony X. Ook daarna bleef de band optreden, maar een nieuw album was nog toekomstmuziek. Daar is in 2012 aan begonnen en pas in 2019 was dit klaar. We kunnen dus spreken van een langverwacht album wanneer we ‘The God-Shaped Void’ gaan beluisteren als de ware opvolger van ‘Bleeding’, maar liefst 24 jaar later.

Maar ‘The God-Shaped Void’ was het wachten waard! Openingstrack ‘Devils And Angels’ sluipt mysterieus je systeem binnen met rollende donder en Devon op dwarsfluit, toch één van de karakteristieken waar we altijd van hielden. De hakkende riffs contrasteren vervolgens met de welhaast serene zang van de frontman. Onvervaard maar beschouwend trekt hij de aandacht naar zich toe, ware het niet dat prachtige gitaarsolo’s van Dan Rock (en Brian McAlpin) ook niet onvermeld mogen blijven. Dit is de essentie van de Psychotic Waltz sound die zich continueert in het vlotte ‘Stranded’  en ‘Back To Black’. Na het pittige ‘All The Bad Men’ met zijn zware riffs, geeft men de voorkeur aan enige reflectie in het bloedmooie ‘The Fallen’. Demonen worden altijd te lijf gegaan in albums van deze outfit, zodat ook de teksten van het stoere ‘While The Spiders Spin’ en het prachtige ‘Pull The String’ – weer met dwarsfluit en grandioze acceleratie – uiterst beklijvend zijn. De band is op hoog niveau bezig in ‘Demystified’ en ‘Sisters Of The Dawn’. Verheven tracks waarin het eerste majestueus wordt mede door dwarsfluit, het tweede vanwege het zwevende gitaarspel. En wat te denken van de vinnige riffs en smeuïge vintage gitaarsolo in afsluiter ‘In The Silence’? Deze bieden weerwerk tegen de onaards mooie beschouwende tracks die eraan vooraf gingen. ‘The God-Shaped Void’ is een uitzonderlijke luisterbelevenis. De band is erin geslaagd om het verleden met het heden te verenigen en zal de huidige generatie progressieve rockfans met verstomming achterlaten!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.