Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Powerwolf – Call Of The Wild
Napalm Records
Release datum: 16 juli 2021
“Call Of The Wild’ zal alvast geen roep in de woestijn zijn wanneer de deuren naar de vrijheid geopend worden!”
8.3/10
Vera Matthijssens I 2 juli 2021

Al vijftien jaar is de opmars van de wolven uit Saarbrücken aan de gang en niet te stuiten. Het voorgaande album ‘The Sacrament Of Sin’ kwam uit in de zomer van 2018 en vervolgens had het vijftal het nog geruime tijd druk om alle fans ter wereld te betrekken in hun metalmis. Nadat dit noodgedwongen een halt toegeroepen werd door de coronacrisis, zonderde gitarist Matthew Greywolf zich af in zijn studio om het negende evangelie neer te schrijven. Voor het eerst sinds het debuut verraadt de titel ‘Call Of The Wild’ ons niet dat de band meestal teksten met een kwinkslag naar religie schrijft. Het is eerder bedoeld als een schreeuw om ‘uit je kot’ te komen en deze zomer eens flink los te gaan.

Geheel terecht, want wie amuseert zich niet bij een wervelende Powerwolf show wanneer zanger Attila de metalceremonie leidt tot de laatste rijen meebrullen op de vlotte songs? Het recept is gekend: de opzwepende opener ‘Faster Than The Flame’ barst bombastisch en groots opgezet los en we weten meteen waar Powerwolf voor staat. Heel catchy melodieën, koorzang, orgel, strakke drums, orkestratie en spetterend gitaarwerk, dit alles als basis voor de verhalende frontman. Ook al is de muziek vlot, direct en opgewekt, toch is er nagedacht over de teksten. Ditmaal groef men diep in mythes en legenden – meestal wel met religie en weerwolven als thema – en zo gaat het swingende ‘Beast Of Gévaudan’ over een beest dat nooit gevonden werd en staat Roemeense folklore centraal in het pakkende, mediumtempo ‘Varcolac’.

Net als op het voorgaande album is er een ballade. ‘Alive Or Undead’ is een meeslepende song die live het samenhorigheidsgevoel zal doen toppen, daar zijn we zeker van. ‘Glaubenskraft’ – het Duitse nummer van de plaat – heeft voor de verandering het erg ernstige onderwerp van kindermisbruik door de clerus en blijft dan ook vrij plechtig. ‘Blood For Blood (Faoladh)’ heeft Ierse roots en wordt opgesmukt met traditionele Ierse instrumenten en verhalende zang. Bovenal is deze aanstekelijke power metal met een vleugje mystiek het perfecte middel om enig escapisme te verzekeren. Fans van weelderig uitgedoste power metal in de trant van Sabaton, worden op hun wenken bediend en zo zal ‘Call Of The Wild’ alvast geen roep in de woestijn zijn wanneer de deuren naar de vrijheid geopend worden.