Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Mourn The Light – Suffer, Then We’re Gone
Argonauta Records
Release datum: 2 juli 2021
“Mourn The Light pakt dit positief op, erkent de realiteit en biedt soelaas voor hen die daar voor open staan”
7.25/10
Bart Meijer I 3 juni 2021

Het eerste album van het Amerikaanse Mourn The Light heet ‘Suffer, Then We’re Gone’ en ik vind dat een erg tot de verbeelding sprekende titel. Er zijn dagen dat ik dat ook zo voel en er zijn verschillende manieren om daarmee om te gaan. Het vijftal, onder leiding van gitarist Dwayne Eldredge, pakt de lamlendige stier in elk geval bij de ballen en heeft een opvallend positieve insteek voor een band die zo goed als alle kenmerken van een doom band vertoont.

Zo goed als. Want alhoewel de band zich promoot als doom en de woorden die ze gebruiken dit imago ondersteunen zou ik ze toch niet onder dat label scharen. Nee, dan is het eerder een vorm van heavy metal met enige doom-invloeden. De muziek is goed en heeft een behoorlijk jaren tachtig gevoel. Niks te experimenteels, gewoon recht toe recht aan riffs, hooks en riedeltjes. Er zit wel degelijk die fijne, vette impact in die je bijvoorbeeld ervaart als je Candlemass luistert, maar het is met name lekker, bruut gitaargeweld. Zanger Andrew Stachelek heeft een aangename stem en duidelijke articulatie en zijn geluid, alsmede de samenzang die we hier en daar horen, draagt toch vooral bij aan een heavy metal gevoel.

Tijdens de titeltrack laat de band ook horen dat ze een plechtige ballad neer kunnen zetten, waarbij de vocalen lager en langzamer zijn en er ruimte is voor de verschillende instrumenten om zich te laten gelden. Geen solo’s per se, maar het wordt wel duidelijk dat elk bandlid zijn eigen stempel op de muziek drukt. Dat is mooi en zo horen we naast Maidenesque basloopjes ook gitaarpartijen die aan Helloween doen denken. Echter over het algemeen hebben we te maken met stevig voortdreunende nummers.

Iets anders dat Mourn The Light mijns inziens heeft is de gunfactor. Je hebt van die bands die je ziet (in dit geval in videoclips) en hoort en dat je denkt, ja, dit zijn goede gasten. Dat heb ik met deze band. Ze brengen hun muziek vol overtuiging en dan heb je al een streepje voor. In dit geval klinkt alles ook nog eens goed en behoorlijk. Zoals ik in het begin schreef, er zijn verschillende manieren om tegen de nare dingen des levens aan te kijken en Mourn The Light pakt dit positief op, erkent de realiteit en biedt soelaas voor hen die daar voor open staan. Zowel doom als heavy metal fans zullen dit album kunnen waarderen.