Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Paladin – Anamnesis
Prosthetic Records
Release datum: 13 december 2019
Tekst: Sjak Roks – 08 januari 2020
“‘Ondanks het feit dat er geen eigen materiaal op deze ‘Anamnesis’ EP te vinden is, bewijst Paladin middels fantastische uitvoeringen van de Nevermore nummers echt tot de meest beloftevolle jonge thrash bands van dit moment te behoren.”
7.8/10

Het in mei van afgelopen jaar verschenen debuut ‘Ascension’ van de Amerikaanse thrash metal formatie Paladin wist behoorlijk wat indruk op me te maken en destijds bestempelde ik de band dan ook als één van de meest talentvolle nieuwkomers in het genre. Ook bij de muziekfans wist het album behoorlijk goed te scoren en op basis van dat succes komt men nu men een drie-track homage aan Nevermore getiteld ‘Anamnesis’. Dit eerbetoon aan Nevermore is op zich niet zo vreemd, want het bandgeluid van Paladin is toch wel voor een groot gedeelte beïnvloed door een aantal jaren tachtig thrash en death metal bands en…Nevermore. Helaas gaf hun grote voorbeeld in 2011 de pijp aan Maarten en de eventuele hoop op een mogelijke reünie werd in 2017 bruut verstoord toen zanger en frontman Warrel Dane totaal onverwacht het tijdelijke voor het eeuwige verruilde.

Men heeft op deze EP gekozen om de Nevermore-nummers ‘The River Dragon Has Come’, ‘Final Product’ en 42147’ te coveren en de manier waarop men dat gedaan heeft verdient enorm veel respect. Normaal ben ik niet zo te porren voor het coveren van nummers van een andere artiest en zeker in het geval van een band als Nevermore begeef je je snel op glad ijs, maar de strakheid en accuratesse waarmee een en ander wordt neergezet, heeft mijn aanvankelijke scepsis meteen weggenomen en laten op niet mis te verstane wijze horen wat een verschrikkelijk sterk song materiaal Nevermore had. ‘The River Dragon Has Come’ (van het in 2000 verschenen ‘Dead Heart In A Dead World’) is een geweldige opener waarbij met name het geweldige gitaarspel van Alex Parra en Taylor Washington in positieve zin opvalt, alsmede ook de uitstekende zang van laatstgenoemde. Een spetterende versie van het vlotte ‘Final Product’ (van ‘This Godless Endeavor’ uit 2005) volgt, waarna mijn persoonlijke favoriete ‘42147’ deze helaas slechts drie tracks bevattende EP op een heerlijke manier afsluit.

Ondanks het feit dat er geen eigen materiaal op deze ‘Anamnesis’ EP te vinden is, bewijst Paladin middels fantastische uitvoeringen van de Nevermore nummers echt tot de meest beloftevolle jonge thrash bands van dit moment te behoren. ‘Anamnesis’ is dan ook een zeer geslaagde hommage aan het geweldige Nevermore geworden.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.