Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Narnia – Ghost Town
Eigen beheer
Release datum: 17 maart 2023
“Tegenover degelijke composities en prima muzikantenwerk staat wel een weinig gedurfde schrijfstijl en een minimale variatie over het album heen. Een solide werkje dus, maar absoluut geen topper.”
7/10
Jori van de Worp  I 16 maart 2023

Narnia is een band die ik altijd wel een beetje heb gemeden, met als enige grondslag dat ik het religieuze aspect vaak wat teveel op de voorgrond vond staan. Toen ik de band in 2021 voor het eerst live zag op Brainstorm festival was ik stiekem toch wel best onder de indruk van de live kwaliteiten, het charisma en vooral de enorme energie van de mannen. Heb ik deze groep niet onterecht afgeschreven op alleen maar een verschil in levensovertuiging? We gaan er nu achter komen, want de release van het nieuwe album ‘Ghost Town’ is een uitstekende reden om weer eens een potje Narnia te gaan luisteren!

Muzikaal is Narnia een melodische band als Soulhealer, Dreamtale of met wellicht ook een vleugje Sonata Arctica. Vooral niet teveel noten per seconde en de focus op de melodie en ook de teksten. En dan houd je zo’n drie kwartier aan heel aardige symfonische composities over, vergoten in titels als ‘Rebel’ wat het album opent, ‘Glory Daze’ wat een leuk orgelstukje in de solo heeft, en het langere ‘Descension’ waar een duidelijke invloed van Stratovarius in te bespeuren is. Echt heel spannend wordt het helaas niet. Zowel qua instrumentatie als zang is hier allemaal technisch weinig op aan te merken, maar het is allemaal wel heel braaf. Dit maakt dat de nummers behoorlijk op elkaar lijken en drie kwartier uitzitten toch wel een uitdaging is. En ja, dan heb je natuurlijk het feit dat werkelijk ieder nummer overloopt van de verheerlijking van Jezus en zijn bijbelgenoten. Op ‘Out Of The Silence’ wordt zelfs het complete “onze vader” (the Lord’s prayer) opgelepeld.

Alles bij elkaar is dit best een leuk album voor een keertje luisteren, en voor de religieuze metalheads onder ons is het natuurlijk extra leuk dat deze band hun overtuigingen deelt. Tegenover degelijke composities en prima muzikantenwerk staat wel een weinig gedurfde schrijfstijl en een minimale variatie over het album heen. Een solide werkje dus, maar absoluut geen topper. Wellicht zou de band wat vaker live kunnen spelen om die energie die ze op dat podium wel hebben te vangen, zodat ze deze de volgende keer ook mee de studio in kunnen nemen?