Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Monster Magnet – A Better Dystopia
Napalm Records
Release datum: 21 mei 2021
“Het kan goed zijn dat je, net als ik, een aantal van deze nummers nog helemaal niet kent en dat maakt de ervaring des te mooier. Een ontdekkingsreis.”
9.1/10
Bart Meijer I 21 mei 2021

Corona is geen goede vriend van Monster Magnet, een band die heel, heel graag de schijnwerper opzoekt en hun geweldige muziek live deelt met hun fans. Daar kwam abrupt een einde aan toen ze terug kwamen in the States na het eerste deel van hun ‘Powertrip’ tour. Met het voorlopige vooruitzicht geen shows meer te kunnen spelen EN niet echt in de stemming om nieuw materiaal te schrijven ontstond bij Dave (Wyndorf, zanger/gitarist), die met zijn band wel de drang had om door te werken, het idee om de nummers die al zo lang in zijn kop dolen vorm te geven en te bundelen op hun nieuwste wapenfeit: ‘A Better Dystopia’.

Ik ga een krachtterm gebruiken: Fuck ja! Want dat is hoe ik me voel bij het beluisteren van deze plaat. Een album dat gekenmerkt wordt door juist de obscuurdere nummers die het verleden ons biedt tentoon te stellen. Geen ‘Iron Man’ of ‘Smoke On The Water’, maar liedjes als ‘Motor Cycle (Straight To Hell)’ van Table Scraps of ‘Learning To Die’ van Dust. Het kan goed zijn dat je, net als ik, een aantal van deze nummers nog helemaal niet kent en dat maakt de ervaring des te mooier. Een ontdekkingsreis. Zoals we gewend zijn van Monster Magnet wordt elk nummer afgeleverd met enorm veel energie en enthousiasme. Dikke rock ‘n roll.

Ook Hawkwind (‘Born To Go’) en The Scientists (‘Solid Gold Hell’) komen voorbij, maar wat mij persoonlijk een moment van ultieme gelukzaligheid gaf was het moment dat nummer zeven begon en ik gelijk herkende dat dit ‘When The Wolf Sits’ van Jerusalem was! Eventjes werd ik gewichtloos en knapte mijn gebruinde huid als bubbeltjesplastic. Jerusalem is een vrij onbekende band met één (laat je niks anders wijsmaken), perfect album. Om Monster Magnet daar een nummer van te horen spelen is een plezier eerste klas.

Een cover album is niet altijd een goed idee, omdat het soms een goedkope manier is om ongeïnspireerd toch pegels te cashen. In dit geval was het een uitermate sterk idee, dat ons een heel fijn kijkje gunt in het hoofd van Wyndorf en de ontstaansgeschiedenis van één van de grondleggers van de stoner rock. Perfect om tijdens deze pandemie te luisteren. Monster Magnet is nog lang niet klaar met ons en het is denk ik voor een ieders ontwikkeling belangrijk om ‘A Better Dystopia’ aan te schaffen en je tijd te gunnen.