Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Modus Operandi: Nikki Stringfield (The Iron Maidens)

 
“Ik streef ernaar altijd beter te worden, en ik oefen dan ook oneindig veel… Hoe goed je ook bent, het kan altijd nog beter worden.”
Coverbands en tribute bands zijn niet iets nieuws. The Iron Maidens brengen echter wel wat bijzonders, door Iron Maiden te eren met een band die uitsluitend uit vrouwen bestaat. Gitariste Courtney Cox was al eens te gast, en het optreden in Willemeen van afgelopen 5 december (2019) was aanleiding om de andere gitariste, Nikki Stringfield, ook eens over haar gear te gaan spreken. Nikki was al een YouTube sensatie voordat ze destijds Nita Strauss verving en ze liet live zien dat ze echt van haar gitaar houdt. Naast The Maidens heeft ze nog een aantal projecten lopen, waaronder haar eigen band Heaven Below. Stringfield ademt metal en liefde voor gitaar, maar is ook een begenadigd zangeres. Hoog tijd dus om eens te kijken welk gereedschap ze gebruikt voor haar kunsten.
Door: Ramon van Hengel Ι 10 december 2019

Modus Operandi

Gitaren:
Schecter Guitars, meestal mijn eigen signature Avenger .

Stemming:
– E Standard

– E flat

– Drop D

– Drop C

– Drop B

Elementen:
Seymour Duncan Invaders

Amps & Cabinets:
Kemper Profiler

Snaren:
GHS Boomers

Snaardiktes:
9-42

Plectra:
Pick Guy Guitar Picks Jazz IIIs 1.14 mm

Algemeen

Op welke leeftijd begon je met gitaarspelen?
Toen ik veertien was raakt eik geobsedeerd door de gitaar en gitaarspelen. Toen ik eenmaal begon kon ik nooit meer stoppen en ben ik nog steeds net zo geobsedeerd!

Wat wakkerde dat vuur aan?
Mijn vader speelde altijd gitaar toen ik klein was en mijn beide ouders luisterden naar rock en metal. Toen ik Nirvana ontdekte, raakte ik geïnspireerd om ook te gaan spelen, dus ik kocht hun greatest hits tab book en leerde elk nummer daar uit. Ik heb duellerende gitaarpartijen altijd gaaf gevonden, en harmonieën, dus toen ik Avenged Sevenfold’s ‘City Of Evil’ album horde, heb ik mijn gitaar bijna niet meer losgelaten. Het was echt waanzinnig om nieuwe muziek te horen waarin maar met solo’s gestrooid werd.

Heel tof om te horen. Mijn generatie vergeet wel eens wat een geniaal gitaarwerk daar in zit, ja. Welke gear koester je de warmste herinnering aan en waarom?
Ik moet mijn signature model prototype zeggen, bij Schecter. Dat was letterlijk een droom die uitkwam, om de gitaar te creëren die ik altijd al wilde en hij heft heel de wereld samen met me gezien. Nu bewaar ik hem thuis om mee te schrijven en op te nemen.

Kun je wat meer vertellen over je endorsement deals en signature model?
Jazeker! Ik noemde mijn signature Schecter al even. Het is een Avenger model met een SLS hals, die echt super dun is, met een satin finish op de achterzijde. Hij heeft een red burst met quilted maple met werkelijk de allermooist denkbare abalone en mother of pearl inlays! Hij speelt zo makkelijk en hij klinkt geweldig! Ik speel ook al jaren trouw GHS Strings snaren. De GHS Boomers zijn ontzettend betrouwbaar op tour, en ik breek zelden tot nooit een snaar. En de toon ervan is waanzinnig goed. Ik gebruik Pick Guy plectra, Kemper Amps, Getm Getm Guitar Straps, FU Tone, ENKI cases, en Hipshot products!

Klopt het dat je ook een kleding sponsor hebt?
Ja! Fatal Clothing maakt bad ass shirts.

Wat was je slechtste aankoop ooit qua gear en waarom?
Dat is een lastige… Eerlijk gezegd schiet me zo direct even niets te binnen op het moment.

Wie beschouw je als je belangrijkste muzikale invloeden?
Kurt Cobain, Dimebag Darrell, Synyster Gates, Marty Friedman, Amy Lee, Iron Maiden, om er maar een paar te noemen.

Beschouw je jezelf als een goed muzikant, danwel zangeres?
Ik streef ernaar altijd beter te worden, en ik oefen dan ook oneindig veel… Hoe goed je ook bent, het kan altijd nog beter worden. Ik doe mijn best om een gave show te geven en als het om mijn eigen muziek gaat, ik maak waar ik zelf van hou. Als dat anderen ook kan raken of ze vinden het alleen al leuk, dan beschouw ik dat als een persoonlijk succes.

Wat was je eerste gitaar?
Ik had eerst een kleine oefen Stratocaster, maar ik beschouw mijn Schecter Gryphon als mijn eerste echte gitaar.

Heb je nog iets op je verlanglijstje?
Ik zou heel graag nog een Kemper Stage model hebben.

Kerstmis komt er aan, dus wie weet, als je braaf bent geweest. Wat is tot slot je ultieme doel als muzikant?
Ik wil gewoon touren en nieuwe vrienden make over heel de wereld, dat maakt het voor mij allemaal de moeite waard. Mijn eigen muziek schrijven, alleen of met anderen samen, geeft enorm veel voldoening. Dus ik denk dat mijn ultieme doel is om elke dag bij te leren en gelukkig te blijven dat ik dit mag doen.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over Nikki Stringfield.