Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Metal Gear: Timber Tones Picks

 
“Door het brede aanbod van vormen en materialen loont het de moeite om op onderzoek uit te gaan voor een mogelijk beter plectrum dan je nu gebruikt.”
Er is een klein stukje gear dat minstens zoveel impact op je spel en je toon heeft als je ultieme gitaar, voorzien van de beste elementen, via een pedalboard vol onbetaalbare boutique pedalen, ingeprikt in een muur van handgesoldeerde buizenversterkers wat gezamenlijk drie keer zo veel geld waard is als het barrel waarmee je ze naar je optreden vervoert. Jawel, we hebben het over het ondergeschoven kindje wat een plectrum heet. In deze metalgear special een klein kijkje in de ruime en gevarieerde collectie van Timber Tones Picks.
Door: Wouter Ι 12 januari 2021

Sinds 2009 maakt Timber Tones plectra van allerlei materialen voor een brede variatie aan toepassingen. Uiteraard voor gitaar in zijn breedste zin, dus van jazz tot speedpicking en zelfs voor ukelele. Hoewel Steve Harris aantoont dat een plectrum op een bas helemaal niet nodig is, zijn er zelfs plectra voor bassisten beschikbaar.

Elk materiaal heeft bepaalde eigenschappen die tonaal een grote invloed kunnen hebben. De beschikbare materialen zijn van vilt tot carbon en metaal tot elke houtsoort die je kan bedenken en uiteraard in verschillende kunststoffen. Verschillende dierlijke materialen, zoals been, hoorn en schelpsoorten zijn ook beschikbaar. Een noemenswaardig en duurzaam aspect van de natuurlijke materialen is dat deze worden gemaakt uit reststromen (lees afval) van andere productieprocessen. In de aanslag en toon telt de vorm van het plectrum uiteraard ook mee. Voor metalgitaristen is een scherp puntje niet vreemd en geeft ondanks de soms dikke plectra toch goede controle en snelheid. Voor de behoedzamere ontdekkingstocht zijn ook plectra te vinden in herkenbare, traditionele druppelvorm of in de kleine jazz vorm, al dan niet voorzien van extra grip opties.

We zijn met al die mogelijke keuzes blij dat we van de Nederlandse distributeur Gitaarbizz een volle envelop met een deskundig gekozen selectie plectra op de mat geploft kregen om te testen in deze Metalgear Special.

Testplectra
We hebben alle plectra uitgebreid getest op zowel een elektrische als een akoestische gitaar. Dat laatste omdat je hier direct een groot verschil hoort in de aanslag van het materiaal. Ik speel zelf  al ruim tien jaar alleen nog maar Jazz III plectra en hiermee heb ik mijzelf enigszins gediskwalificeerd, want het terug naar normaal is niet vanzelfsprekend.

Jazz Tones Fat – Blackhorn
Deze Jazz shape met scherpe punt is gemaakt van Buffalo horn en dit materiaal komt tonaal dichtbij het geroemde geluid van plectra gemaakt van schild van een schildpad, tegenwoordig beschermen we deze beestjes, dus maken er geen plectra meer van. Het plectrum is best dik, ongeveer 4 mm en dat is wel even omschakelen, als je dat niet gewend bent. De toon van dit plectrum is vol en warm met een randje attack. Vanwege het scherpe puntje kan je makkelijk snelle solo’s of riffs spelen. Zeker voor cleane en akoestische gitaar is dit een goed klinkend plectrum en omdat deze toon een scherp randje attack heeft, komt ie bij overstuurde gitaar ook tot zijn recht.

Jazz Tones Fat – Horn
Dit plectrum is van ‘clear horn’ en is qua vorm gelijk aan zijn broer van Black horn. Het materiaal lijkt iets zachter dan de blackhorn en klinkt daardoor warmer. Het scherpe randje attack wat de blackhorn heeft is hier niet aanwezig. Ik zou deze vooral bij akoestische of jazz gitaar gebruiken.

Groove Tones – Buffalo Bone
Door een handige duim en wijsvinger sponning is de grip op dit plectrum net even beter, maar ook wordt je meer gedwongen het plectrum zo vast te houden. Als groot liefhebber van gepaste en ongepaste harmonische overtonen (pinch harmonics) heb ik mijn plectrum altijd op scherp staan en dit voelt met dit plectrum dan raar, want je negeert de ingefreesde voorkeurshouding. Ook het dempen met je handpalm voelt niet helemaal natuurlijk met zo’n grote afstand tussen hand en snaar. Het materiaal spreekt mij wel aan. Been is keihard en heeft veel helderheid en attack, dus perfect voor elektrische gitaar en bij scherpe scheurende solo’s met veel pickattack is dit materiaal een aanrader.

Timber Tones Grip – Indian Chestnut
Dit plectrum is van hout gemaakt en heeft een meer bekende klassieke plectrumvorm (bekend als 351 vorm). De dikte is 2,5 mm met een afgeschuinde punt en is voorzien van een ingelaserd logo, dat ook meer grip geeft. Deze houtsoort is best hard en daarom ook geschikt voor elektrische gitaar. De klassieke vorm geeft iets meer frictie bij de aanslag dus het is wat harder werken dan bij de gladde puntjes van de Jazz en Groove Tones plectra. Het heeft een warm klinkende aanslag en ook op akoestische gitaar vind ik hem wel fraai klinken als je wat akkoordenwerk doet. Het mist de directheid op zowel elektrisch als akoestisch om riffs of solo’s te doen knallen, daar zijn andere vormen en materialen meer op zijn plek.

Gipsy Tones – Coconut
Jawel, ook met kokosnoten kan je prima gitaar spelen. Dt hoeft niet tokkelend op een ukelele, op een Bountystrand, hoewel dat mij best aantrekkelijk lijkt. De Gypsy Tones zijn grote, driehoekige plectra, die vanwege deze stevige afmetingen mede geschikt zijn voor basgitaar. De dikte van het plectrum verloopt iets naar de punten die daardoor allemaal bruikbaar zijn. De sound van de kokosnoot is best fel en het materiaal is harder dan ik had verwacht. Op een elektrische gitaar kan ik met de vorm niet helemaal uit de voeten, maar bij akkoordenwerk op akoestische gitaar klinkt dit verrassend vol en helder. Ik denk dat dit op een basgitaar ook goed tot zijn recht komt.

Conclusie
Van de selectie aan plectra die we hebben ontvangen spreekt de Jazz Tones Fat – Blackhorn mij het meeste aan, zowel om te spelen als qua toon. Hoewel ik door de scherpte en helderheid van het materiaal Buffalo Bone ook wel nieuwsgierig ben naar andere series. Het aardige is dat je in de Nederlandse webshop setjes kan kopen met verschillende materialen, zodat je zelf een selectie kan maken. Door het brede aanbod van vormen en materialen loont het de moeite om op onderzoek uit te gaan voor een mogelijk beter plectrum dan je nu gebruikt. Per stuk zijn deze plectra vanwege het materiaal en zorgvuldige productieproces wel wat duurder in aanschaf dan een plastic plectrum, maar hier koop je wel een boel toon voor terug wat recht doet aan je zorgvuldig samengestelde gear setup.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over ESP Guitars.