Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Metal Gear: SKG Omega Evertune WB

 
“Als iemand begrijpt wat een metalgitarist nodig heeft zijn het de mannen van SKG wel. Ze laten met deze gitaar zien dat het een serieus te nemen gitaarbouwer is die kwaliteitsgitaren levert met topspecificaties.”
Wat als je een Nederlandse death metal koning bent en helemaal klaar met slecht geproduceerde en slecht afgewerkte gitaren die niet naar je zin zijn? Dan begin je een eigen gitaarmerk en zorgt voor kwaliteitsgitaren die wél presteren. En dat is precies wat God Dethroned zanger Henri Sattler, alias “The Serpent King” enkele jaren geleden deed. En dat is inmiddels wel iets meer dan een hobby geworden en er staat een goed merk, met een volwaardige werkplaats en een ijzersterke custom shop. We wilden vanaf het eerste begin al een test doen met ze, maar er was altijd wel een nieuwe ontwikkeling in het proces waardoor het moment nog niet daar was. Nu echter wel! Wij zijn trots om jullie mee te mogen nemen in onze test van een SKG Omega.
Door: Wouter de Vries Ι  05 juli 2019

Serpent King Guitars

Serpent King Guitars is door Henri Sattler (God Dethroned) in 2011 gestart en sindsdien heb ik bijzondere interesse voor de gitaren en voor de ontwikkeling die het bedrijf doormaakt. Daar waar sommige startende gitaarbouwers voortborduren op bestaande modellen heeft SKG direct enkele eigen, onderscheidende modellen ontwikkeld zoals de Nighthawk, de Stratus 6 en de Pulsar. De vormgeving, specificaties en naamgeving verhult weinig. Dit zijn geen gitaren voor je countryband, dit is gemaakt voor metal.

Vooral in Nederlandse bands als Sinister, Heidevolk, Bleeding Gods, God Dethroned (uiteraard) zie je de gitaren op de planken. Ook internationaal weet men SKG steeds beter te vinden zoals Eric Cutler van Autopsy, Rogga Johansson van tal van bands, als Ribspreader en Paganizer, of Ted Lundström, de bassist van Amon Amarth die een Jura Bass bespeeld. Sinds de eerste modellen zijn er veel ontwikkelingen geweest, mede met de komst van Robert Schotman en de uitbreiding van de apparatuur tot een complete eigen werkplaats, en ook zijn er allerlei nieuwe modellen geïntroduceerd. De gitaren worden opgebouwd uit de beste materialen en er is genoeg ruimte voor eigen wensen en specificaties. Er is zelfs de mogelijkheid om je eigen model te laten maken in de customshop. Wij hebben vanuit de nieuwe modellen een topexemplaar van de Omega ontvangen voor een grondige test.

Omega WB

De SKG Omega WB met Evertune is een gitaar met een body uit ‘Swamp Ash’ wat voor mij hét hout voor een gitaar is. Door de open gewerkte poriën van het hout met doorzichtige zwarte finish oogt dit bijzonder luxe. De hals is verlijmd in de body en is geconstrueerd van 5 lagen essenhout, gecombineerd met walnoot en voorzien van een zwarte ebbenhouten fretboard met minidot inlay en roestvrijstalen frets. De hals en kop zijn voorzien van een witte binding waarbij de kop van de gitaar een finish heeft die overeenkomt met de body, bijzonder fraai.

De gitaar wordt standaard geleverd met passieve Bareknuckle Nailbomb elementen die te splitten zijn naar single coils voor een brede inzetbaarheid. Met de combinatie van een Evertune brug en locking tuners van Schaller is de toonvastheid en stabiliteit van je tuning gegarandeerd. Met een drieweg elementenschakelaar, volume en push pull toneknop bereik je alle mogelijke elementencombinaties. De shape is een superstrat model met een eigenwijze, iets grotere kop. Geen puntenwerk, maar wel fraai organisch gevormd. Hierdoor is dit model ook voor een breder publiek interessant. Met een 25,5” mensuur is de gitaar ideaal voor standaard of lagere stemming.

Setup

De testsetup bestond uit een Positive Grid mini bias versterker met Kool&Elfring 1×12 custom v30 cabinet. Om helemaal overtuigd te zijn hebben we ook een Peavey 6505+ buizentop ingezet.

Sound en bespeelbaarheid

Wat een geweldenaar deze gitaar! De power uit de passieve (!) Bareknuckles is indrukwekkend te noemen en levert veel definitie. De puzzelstukken vallen helemaal op de plek door de stabiliteit die de Evertune brug geeft in toonvastheid. Ik mag graag ‘harken’ op de snaren en stevig aanslaan, wat in de studio en live nog al eens tot onzuiverheid leidt, maar bij deze brug compenseert dit perfect en houdt je toon. Dit is de eerste paar akkoorden bijna eng te noemen, zo strak. Om toch wat te kunnen opbuigen in de solo’s is door het losser draaien van de bovenste drie snaren een ideale combinatie te vinden van strakheid in je akkoorden en ‘benden’ in je solo. Voor een cleane sound of meer twangy geluid is de splitfunctie van de Nailbomb-elementen naar single elementen ideaal. Dit maakt de gitaar uitermate veelzijdig en hij zou als werkpaard voor nagenoeg alle soorten muziek ingezet kunnen worden.

De dikte van de hals is stevig en toch snel, deze dikte wordt door Henri op zijn eigen persoonlijke voorkeur afgewerkt (20 tot 21 mm) en dit spreekt mij erg aan. De bereikbaarheid van de gehele hals is goed op orde, tot en met de 24e fret en doordat nabij de kop de dikte van de hals wat toeneemt is de oriëntatie in de lage regionen goed op orde. Dus als je na een shredsolo snel terug moet naar je powerchords weet je in ieder geval waar je op de hals uithangt. Daarnaast draagt dit detail ook bij aan het gevoel dat je een serieus stuk solide hout in handen hebt.

De wat scherpe punt die aan de achterzijde waar de hals in de body landt is misschien één van de weinige punten van kritiek. Niet dat je hier bij het spelen last van hebt, want dit zit aan de bovenzijde, maar dit oogt wat minder fraai en lijkt gevoelig voor beschadigingen. Dit is wel afhankelijk van hoe je de gitaar gebruikt en hoe zuinig je op je spullen bent.

Conclusie

Als iemand begrijpt wat een metalgitarist nodig heeft zijn het de mannen van SKG wel. Ze laten met deze gitaar zien dat het een serieus te nemen gitaarbouwer is die kwaliteitsgitaren levert met topspecificaties. Wij hadden de eer om een topmodel te mogen testen en voor een kleinere beurs zijn de Omega’s ook met andere specificaties te verkrijgen. Dan zijn ze wél voorzien van een set-neck, maar hebben andere elementen en brug. Kortom, SKG bedient een breed scala aan gitaristen en is onderhand zo ver doorontwikkeld, dat ze een hele serieuze overweging voor elke gitarist zouden moeten worden.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over Serpent King Guitars.