Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Mercury Circle – The Dawn Of Vitriol (EP)
Noble Demon
Release datum: 14 augustus 2020
“Het bruisende temperament van de Finse metalscene wordt weer op grootse wijze geïllustreerd door de nieuwe constellatie Mercury Circle.”
8.4/10
Vera Matthijssens I 02 augustus 2020

Het bruisende temperament van de Finse metalscene wordt weer op grootse wijze geïllustreerd door de nieuwe constellatie Mercury Circle. Daar is de initiatiefnemer Jaani Peuhu (zang, gitaar, synths) en die kennen we reeds als gitarist bij Swallow The Sun, van de band Iconcrash en van zijn betrokkenheid bij Hallatar. Voor dit project richt hij zich op dark metal met invloeden van synth/electro waves en doom. Dit resulteert in een eigen brouwsel dat men ‘new doom’ noemt.

We zien nog andere coryfeeën van de Finse scene achter hem om dit project om te dopen tot een band. Ten slotte werkt men al aan een volledig debuutalbum en is deze EP ‘The Dawn Of Vitriol’ slechts een voorsmaakje van meer fraais. Jussi Hämäläinen kennen we van Hanging Garden en The Chant. Een derde gitarist is Juppe Sutela (To/Die/For). De ritmesectie bestaat uit bassist Ande Kiiski (Sleep Of Monsters) en drummer Juuso Raatikainen (Swallow The Sun). Onnodig te vermelden dat dit met deze bezetting een feest wordt voor melancholieke zielen!

Synthesizers creëren een gelaagd, filmisch intro in het instrumentale ‘Oil Of Vitriol’, met gesproken sample. Pas na drie minuten vallen riffs en drums in. In ‘The Beauty Of Agony’, dat zich van atmosferisch naar stuwend ontpopt, maken we kennis met de gevoelige emotionele zang van Jaani, maar naar het einde toe zijn er ook enige ruwe grunts. De enige op deze EP. De ambient invloeden en gesofistikeerde sound in ‘Black Flags’ doet wat aan Antimatter denken. Nog meer ons wentelen in verregaande melancholie kan naar hartelust in het treurige ‘The Last Fall’ en het breekbaar gezongen en introspectieve ‘New Dawn’ waarin de onderhuidse spanning toch nooit tot een ware uitbarsting komt. Jaani Peuhu is tevens een gerenommeerd producer die eerder werkte met Finse popartiesten en metal bands als Before The Dawn en ook met Lord Of The Lost. In Swallow The Sun is hij pas in 2019 toegetreden. Hou deze nieuwe band in de gaten!