Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Töxik Death – Sepulchral Demons
High Roller Records
Release datum: 21 augustus 2020
“De nummers blijven echter op geen enkele manier tussen de oren hangen, wat jammer is.”
5.8/10
Erik Boter I 02 augustus 2020

Nadat het Noorse speed metal gezelschap Töxik Death hun debuut ‘Speed Metal Hell’ (2014) had uitgebracht hield meer dan de helft van de groep er alweer mee op. Het leek erop dat het album slechts een stuiptrekking in de loopbaan van de groep was, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Zes jaar later is er namelijk de opvolger ‘Sepulchral Demons’, compleet met een nieuwe ritmesectie (Jacob Yttredal op drums en Espen Haukelid op bas) en een nieuwe zanger (Henning Haugland). Gitaristen Anders Waage en Tore Vik completeren de groep. Ik moest overigens even opzoeken wat ‘Sepulchral’ eigenlijk betekent maar het is een ander woord voor graf.

Speed metal werd al genoemd en dat is dan ook het genre waarin Töxik Death opereert. Duidelijk hoorbaar geïnspireerd door bands als Metallica en Anthrax op hun eerste albums, dus ook met een matige productie maar met songmateriaal van een minder niveau dan de twee grootheden. Qua productie valt vooral de enorme galm op de stem van Haugland op (om het gebrek aan kwaliteit te maskeren?) maar ook de knullige manier waarop de meeste nummers worden afgekapt. Dat had anders (en beter) gekund. Er wordt wel prima gemusiceerd. Vooral Yttredal en de beide gitaristen Waage en Vik maken best indruk met hun partijen. De nummers blijven echter op geen enkele manier tussen de oren hangen, wat jammer is. Hier en daar hoor je toch wel goede ideeën in nummers. Zo is het intro van ‘Morbid Divination’ best te pruimen en is er over het arrangement hoorbaar goed nagedacht. Ook afsluiter ‘Undead Vengeance’ kan ermee door maar de rest van het songmateriaal vind ik te eentonig (één snelheid, nauwelijks tempowisselingen, geen variatie in de stem van zanger Henning) om mijn aandacht er volledig bij te houden.

Het album bevat maar zeven songs en dat is op zich genoeg. Een half uurtje Töxik Death is nog goed te doen. Wanneer het lukt deze line up bij elkaar te houden is het devies om bij het volgende album wat meer aandacht te schenken aan het schrijven en arrangeren van de nummers, met name op het gebied van afwisseling.