Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Manticora – Mycelium
Mighty Music
Release datum: 26 januari 2024
“Ben jij een fan van stevige en complexe heavy/power metal? Gaat je het water naar de lippen van bands als Blind Guardian, Iced Earth, Symphony X of Persuader? Dan is dit hét album wat je deze maand wil luisteren!”
8.5/10
Jori van de Worp  I 1 februari 2024

We mogen ze inmiddels tot de oudgedienden rekenen, de Deense progressieve powerhouse Manticora. Met inmiddels al bijna dertig jaar op de teller is de band klaar met het tiende wapenfeit, ‘Mycelium’, de biologische benaming van het dradennetwerk van een schimmel. De kenners weten wel wat ze bij een nieuwe Manticora kunnen verwachten, maar dat is helaas nog altijd een bescheiden groep mensen, want Manticora is één van die bands die nooit naar het grote publiek zijn doorgebroken. ‘Mycelium’ zal waarschijnlijk die doorbraak niet meer gaan forceren, maar dat zal niet aan de kwaliteit van de muziek liggen!

Na de bescheiden genialiteit van de ‘Kill Live’ mash-up tweeluik ligt de lat hoog voor Manticora, en de band ontwijkt het springen naar de lat door het over een andere boeg te gooien. In plaats van in totaal ruim twee uur opbouwende muzikale en verhalende spanning, knalt ‘Mycelium’ na de intro direct in de hoogste versnelling met ‘Necropolitans’ en is de andere richting die de band inslaat in één klap duidelijk. Weg zijn de symfonische elementen en de muzikale landschappen, de directheid van het eerdere werk herkenbare power/thrash is weer helemaal terug! Het daaropvolgende ‘Demonday’ is zo mogelijk nog vetter en laat ook een paar van de beste passages van zanger Lars Larsen horen. Ook het gitaarwerk is weer subliem, op ‘Demonsday’ horen we naast de bekende power metal riffs ook geluiden die richting black neigen en die erg Insomnium-achtig aanvoelen. Andere hoogtepunten zijn het schitterende ‘Angel Of The Spring’ waarin Lars wederom vocaal schittert in een heel andere stijl., de titeltrack waarop de symfonische elementen toch een rentree maken, en zeker ook ‘Beast Of The Fall’ wat een lekker zwaar snelheidsmonster is. Beroof jezelf zeker niet van een hoop plezier door alleen deze stukken eruit te pikken, zoals bij elk Manticora album is elk nummer een monument in eigen recht!

De beste band van Denemarken? Het zal misschien een kwestie van smaak zijn maar er is weinig aan te ontkennen dat we hier te maken hebben met vier uitzonderlijk getalenteerde muzikanten die nooit twee keer hetzelfde album maken. ‘Mycelium’ is Manticora in een “right in the face” benadering die weer een nieuwe kant van de band bloot legt en daarmee een waardevolle toevoeging aan het rijke oeuvre van de band. Ben jij een fan van stevige en complexe heavy/power metal? Gaat je het water naar de lippen van bands als Blind Guardian, Iced Earth, Symphony X of Persuader? Dan is dit hét album wat je deze maand wil luisteren!