Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Manntra – Okay!
NoCut
Release datum: 26 juli 2019
Tekst: Jori van de Worp – 13 juli 2019
“Alsof Finntroll en Alestorm hebben besloten hun gemengde zaad op een kweekje te zetten en hiermee een Steel Panther te insemineren.”
6.8/10

Even copy-pasten uit de promo sheet hoor: “Oyka! (in Croatian) means a girl, who is still a virgin and is waiting to get picked by a man. So it’s an invitation to lose your own, musical virginity and the completely absorb Manntra!” Nou, dat belooft wat. Het begin van deze ontmaagding wordt gebezigd middels een prachtige fluit, ik word er wel nat van hoor!

Manntra is een folk metal band uit Kroatië die met deze eerste Engelstalige release op een wat internationaler publiek wil gaan mikken. Met hun uitgebreide jodels in de zang en uitgebreid instrumentarium kan deze band onder de orde van Eluveite-achtigen geschaard worden. Ondanks de aanwezigheid van doedelzak en mandoline is er op de muziek van Manntra ruimte genoeg voor gitaren en drums, dus we hebben het hier echt nog wel over een metal plaat. De hoofdvocalist Marko heeft een prima stem waarmee hij zowel de serene als de intense stukken mooi mee weet in te kleuren. ‘Yelena’ is een goede keuze voor de videoclip, pakkend en meezingbaar dus een mooie live hit voor de band. ‘Murter (Kroatien)’ is ongetwijfeld een lofzang over het eigen land. Dit nummer is heel opvallend in het Duits gezongen, hoewel er een Kroatische versie als bonus track is toegevoegd, naast een live versie van ‘Yelena’. De traditionele instrumentatie speelt een prima verrijkende rol, geen moment dat ze irritant overheersend aanwezig zijn. Het tweede deel van het album herbergt de helaas zwakkere nummers. Dit zijn het irritant springerige ‘Nevera’, een nietszeggend piratenliedje. En dan is er ook nog het ronduit belachelijke ‘Rakhia’, alsof Finntroll en Alestorm hebben besloten hun gemengde zaad op een kweekje te zetten en hiermee een Steel Panther te insemineren.

Alles bij elkaar is ‘Oyka!’ een aardig album in het folk metal genre, hoewel die betiteling vooral komt van de eerste helft van het toch al korte plaatje van dertig minuten exclusief bonustracks. Mede door het enorme aanbod aan folk metal vandaag de dag zie ik hier absoluut geen doorbraak album in. Voor de echte diehards is het aan te raden om ‘Yelena’, Murter’ en de titelsong eens op te zoeken, maar voor het breder georiënteerde metal publiek valt hier echt weinig te halen.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.