Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Mammoth Mammoth – Kreuzung
Napalm Records
Release datum: 08 november 2019
Tekst: Bart Meijer – 31 oktober 2019
“Het kost deze Australiërs maar weing moeite om je bij de les te houden en je het gevoel te geven dat hun muziek alles is wat je nodig hebt om je vanavond goed en intact te voelen.”
7.5/10

In eerste instantie (dat betekent tijdens de eerste keer luisteren) dacht ik van: “fuck dit, dit klinkt als de zoveelste versie van AC/DC”, maar tijdens de keren die volgden is mijn mening totaal omgeslagen. Het nieuwe album van Mammoth Mammoth heet ‘Kreuzung’ en het kost deze Australiërs maar weing moeite om je bij de les te houden en je het gevoel te geven dat hun muziek alles is wat je nodig hebt om je vanavond (of wanneer je dan ook luistert) goed en intact te voelen.

Hun muziek wordt omschreven als stoner punk en alhoewel ik daar wel wat vraagtekens bij had omdat de muziek bepaalde bestandsdelen mist, zoals zware riffs en herhaling, geeft het luisteren hiernaar wel degelijk de voldoening die stoner rock normaalgesproken geeft. Waarom? Omdat Mammoth Mammoth ontzettend lekkere breaks en turns heeft (van die stukken waarop je ineens van de één naar de andere kant headbangt) en omdat ze elk nummer weer hele fijne tempo’s handhaven waardoor je toch in een bepaalde, hemelachtige trance raakt. De muziek is smerig op een uiterst positieve rock ‘n roll-wijze, maar gaat verder. Als je aan rock ‘n roll denkt en dan twee stappen zwaarder, dan zit je op het niveau van ‘Kreuzung’.

Er komt een boel ruige rock uit het continent Down Under en Mammoth Mammoth is daar een serieuze en originele variant van, met nummers die van begin tot eind over je heen walsen met hun tegelijkertijd ongenuanceerde, heftige rock en zorgvuldig in elkaar gezette structuren. ‘Kreuzung’ is een heel goede feel-good record, maar dan niet omdat het zoetsappig is of een gelukkig einde heeft, maar omdat het allemaal klopt en je er zin van krijgt om je vuist in de lucht te slaan, mee te knikken op de baldadige teksten en luchtgitaar te spelen.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.