Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Temperance: “A Christmas Carol is gewoonweg een van de beste verhalen ooit verteld. Alle fascinerende en ook moeilijke onderwerpen komen aan bod: liefde, horror, drama, geld en dus ook kerst.”

Last Christmas, I gave them my heart. Zweedse power metallers Majestica hebben een heel legioen aan toch vaak niet zo religieuze metalheads waaronder ondergetekende aan de kerstmuziek geholpen met hun laatste album ‘A Christmas Carol’. Sinds de wederopstanding van de groep, die voorheen onder de naam ReinXeed ging, explodeert de populariteit van de band en inmiddels hebben we te maken met een power metal fenomeen wat miljoenen YouTube views genereert en getekend is bij het grootste label in het genre. Tijd om eens wat onderhoud te plegen met de heren en dat onderhoud kwam er op een verloren uurtje tijdens het Brainstorm Festival. Lees vooral verder als je wil weten wat het volgende avontuur onder de kerstboom gaat worden!
Jori van de Worp Ι 18 november 2021

Ik ben positief verrast om jullie hier allemaal te zien, dat tekent jullie ook wel als band die gewoon de volle honderdtien procent wil geven. We gaan de vragen gewoon een beetje verdelen dan. Het is de eerste keer dat we met Arrow Lords of Metal met jullie spreken onder de naam Majestica, dus we hebben genoeg te bespreken. Maar als eerste, hoe voelen jullie je, nu vlak na het eerste live optreden in zo’n twee jaar?
Fantastisch, majestic moet ik eigenlijk zeggen! De afgelopen tijd zijn we niet verder gekomen dan de oefenruimte en dan is live spelen ineens weer een bijna nieuwe ervaring. Bijvoorbeeld wat je moet zeggen tussen nummers door. Dat kan je wel een beetje oefenen maar als je er dan eenmaal staat is dat toch anders. De enige liveshow die we gespeeld hebben was een stream met dertig man echt publiek. Onze huidige gitarist Petter was onderdeel van dat publiek. Maar het spelen voor een paar camera’s is toch een ander gevoel. En dan kwam dit optreden, en je weet wat je gaat zeggen tussendoor. En dan is het moment daar en dan ben je het gewoon kwijt, ontwenning. Maar hoe verder we kwamen, hoe meer het gevoel weer terugkwam. Voor nieuwe gitarist Petter was het helemaal bizar, want het was zijn eerste optreden met de band.

Laten we teruggaan naar 2019, toen jullie de ReinXeed draad weer oppakten onder de nieuwe naam Majestica. Dit was na jouw burn-out Tommy, maar wel middenin een drukke baan als gitarist voor Sabaton. Het vuur voor traditionele power metal is nooit gedoofd dus?
Eigenlijk moet ik hier melden dat we ‘Above The Sky’ al op hadden genomen in 2014, met Uli Kusch (oa Helloween en Gamma Ray) op drums. Het was toen wachten op een goede platendeal omdat we weg wilden bij ons voormalige label. Toen het album eenmaal klaar was voor uitgave, begon ik net bij Sabaton. Dat betekende direct acht weken in Noord-Amerika, dan weer drie weken Rusland. Dus het hele album ging de ijskast in tot 2017. Toen waren we klaar om verder te werken aan ‘Above The Sky’, maar er gaat tijd over dat soort dingen heen. De platendeal met Nuclear Blast moest rond, de bandnaam veranderde dus we hadden ook een nieuw logo en nieuw artwork nodig. Er was heel wat nodig voor de release en we wilden dit zo goed mogelijk doen. Maarja het is wel zo dat het eerder uitgebracht zou zijn als het niet voor Sabaton was.

‘Above The Sky’ wist wel veel meer aandacht te trekken dan enig ReinXeed album ooit gedaan heeft. Het zal ongetwijfeld voor een flink deel komen door jullie deal met metal reuzen Nuclear Blast. Maar hadden jullie gedacht dat het de vlucht zou nemen die het gedaan heeft?
Nee dat hadden we niet verwacht, eigenlijk vooral omdat we sowieso geen flauw idee hadden wat er zou gebeuren toen we tekenden bij Nuclear Blast. We waren qua naam een nieuwe band en moesten dus eigenlijk vanaf nul beginnen. Dus we gingen erin met een open blik. En toen kwam die eerste week met bijna een miljoen views op YouTube en alle aandacht, dat was wel even een dingetje! We dachten wel dat de naam ReinXeed zou helpen, maar het viel juist op dat de naam ReinXeed eigenlijk nauwelijks genoemd werd als het over Majestica ging, Sabaton dan weer wel hier en daar maar ReinXeed niet. Het ging vooral over “de nieuwe power metal band Majestica” en mensen vonden het allemaal fantastisch, dus we waren wel erg verrast, op een positieve manier natuurlijk. Ik herrinner me dat we alleen nog onze eerste single uitgebracht hadden, en ineens hing de boeker van Metalfest uit Tsjechië aan de telefoon of we konden spelen. Dat is een festival van zo’n twintigduizend man die een band willen boeken met één uitgebrachte single. Helaas is het daar nog altijd niet van gekomen, want het ging om de 2020 editie van het festival, en die is natuurlijk al twee keer niet doorgegaan. Dus het eerste optreden wat we als band hebben geboekt is nog steeds niet gespeeld, maar dat wordt zomer 2022.

Op dat album stond ook een opvallend nummer ‘Mötley True’. Ik vond het wel grappig dat jullie daarin zingen “You must bet he truest of the true, but you’re not that strong”. In dezelfde maand dat het album en dus dat nummer uitkwam moest Tommy met Sabaton invallen op Hellfest, omdat truest of true metal bands Manowar last-minute hun optreden afzegde. Was je die ironie zelf ook al opgevallen?
Nee eigenlijk niet, ze hebben natuurlijk afgezegd omdat ze niet meer zo true zijn hahaha. Nee maar serieus. Als je zo’n groot optreden zo kort van tevoren afzegt en al je fans teleur stelt voor zo’n lullige reden ben je volgens mij zo true niet, daar kan ik verder weinig aan toevoegen. Maar ‘Mötley True’ is dan natuurlijk ook geen tribute aan Manowar. Het was gewoon leuk om de meest coole, meest metal woorden bij elkaar op één nummer te gooien. Voordat we Majestica begonnen zaten Tommy en Chris te spelen met het idee om een coverband op te richten met die naam Mötley True. We hebben er zelfs nog even over nagedacht om de bandnaam Mötley True voor Majestica te gebruiken, maar dat is uiteindelijk niet gebeurd. Het is toen dit nummer geworden op het album. We zagen de rechtszaken alweer aankomen natuurlijk haha!

Middenin de coronacrisis kwamen jullie met een album waar heel wat over gepraat en vooral heel wat naar geluisterd is, ‘A Christmas Carol’. Op dit album konden we jullie de kerstbombasten van Trans-Siberian Orchestra horen vermengen met jullie eigen benadering van power metal om met een heel uniek werkje te komen. Waarom juist dit verhaal van Charles Dickens, A Christmas Carol?
Een heel eenvoudig antwoord: A Christmas Carol is gewoonweg een van de beste verhalen ooit verteld. Alle fascinerende en ook moeilijke onderwerpen komen aan bod: liefde, horror, drama, geld en dus ook kerst. Het is ook een heel bekend verhaal met een krachtige boodschap: iedereen kan veranderen. A Christmas Carol en ook de naam Ebenezer Scrooge doen bij veel mensen wel een belletje rinkelen. Zelf heb ik (Tommy) ook Scrooge gespeeld op achtjarige leeftijd in een musical op de basisschool, dus dat kon ik best nog een keer doen. Rond kerst kijk ik eigenlijk altijd wel een van de films, zeker die van Jim Carrey uit 2009. En ik heb al heel lang iets met kerst in mijn muziek willen doen. Dus toen de pandemie in volle gang was hadden we zoiets van kom, laten we een nieuw album gaan maken nu we de tijd hebben. Ik had toen al twee nummers geschreven die erg kerstig waren. Dus op basis van die twee nummers zijn we meer gaan schrijven in dezelfde sfeer, onze eigen nummers maar met bekende kerstmelodieën. Dus we hebben een lijst gemaakt van alle bekende kerstcomposities, en alles wat ouder was dan uit 1920 mochten we gebruiken vanwege de wetgeving van het publieke domein. De nieuwste melodielijn die we hebben gebruikt is die van “Oh Holy Night” (Cantique de Noël uit 1847), de rest is veel ouder.

Ik neem aan dat jullie de Disney tekenfilm van A Christmas Carol ook wel gezien hebben? Als kind vond ik hem doodeng.
Uiteraard kennen we die ook! Waar Scrooge McDuck (Dagobert Duck) ook zijn naam vandaan heeft, Goofy als Jacob Marley enzo, geweldige versie ook. Laten we de Muppets versie niet vergeten. Om het album te schrijven was goed onderzoek ook wel nodig, dus we hebben elke versie die er bestaat wel gezien. Dus Tommy zat in juni lekker kerstfilms te kijken! Die film van Jim Carrey heb ik zelfs op YouTube gekocht om zo vaak te kunnen kijken als nodig, uiteraard was hij nog geen twee weken later ook te kijken op Netflix, dat was weer vijftien euro lekker besteed.

Het viel me vooral op omdat Scandinavië nou niet echt bekend staat om zijn christelijke metal, met de satanisten links van jullie en de heidenen aan de rechterkant…
Goed punt, maar kerst is niet alleen religie volgens mij. Het is een tijd in het jaar dat iedereen gelukkig moet kunnen zijn, religieus of niet. Voor mij is kerst onlosmakelijk verbonden met tradities die ik al van kinds af aan volhoud. Als je kerstmuziek als “Oh Holy Night” hoort dan komt het gevoel van cadeautjes in de ochtend weer boven. Ons doel was om datzelfde gevoel op te roepen bij mensen met ons kerstalbum. Zeker omdat het coronatijd was en we mensen iets wilden geven wat weer blij en gelukkig maakt. Kerst was dat jaar anders omdat veel mensen elkaar moesten missen door de pandemie, dus als wij een beetje van die warmte kunnen terugbrengen is dat heel mooi. In het boekje staat ook geen dank aan, speciale dank aan en Majestica bedankt. Er staat merry christmas aan iedereen die ons geholpen heeft, het was ons kerstcadeau aan onze fans.

Hebben jullie plannen om meer albums op deze manier te doen? Als in cinematisch, film score achtig en verhalend, maar dan over andere onderwerpen?
We hebben heel veel ideeën en er liggen heel veel demo’s op de plank. We weten nog niet helemaal zeker wat we hierna gaan doen. Veel van de demo’s die we hebben zijn heel orkestraal en sommige juist weer niet. We hebben ook nog heel wat kerstdemo’s liggen, dus we zouden best nog een tweede kerstalbum kunnen maken. Eigenlijk hebben we het iedere dag wel over wat we moeten gaan doen, en er is voldoende materiaal om uit te kiezen. Als we iedere demo zouden gebruiken die nu klaar is zouden we twee tot drie albums vol muziek hebben. Maar dit kerstalbum zit wel echt in het hart en het zou tof zijn nog eens zoiets te doen.

Op het moment hebben jullie twee nieuwe singles uit, waarvan weer eentje met een kerstthema. Was dat een van de demo’s die nog over was uit ‘A Christmas Carol’ schrijfproces?
Nee deze was dat niet. Het idee was juist om dit jaar nog wat extra’s uit te brengen om onze kerstgedachte levend te houden. ‘The Glory Of Christmas’ heeft als hoofdmelodielijn een bekend kerstdeuntje wat op het hele ‘A Christmas Carol’ te horen is, maar dan in de achtergrond. Dit keer hebben we dat lijntje naar de voorgrond gehaald en daar het nummer opgebouwd.

Jullie hebben nu weer wat optredens in het vooruitzicht staan. Kunnen we een beetje iets vergelijkbaars met vandaag verwachten? Dus een gezonde mix van ReinXeed, Above The Sky en kerstnummers?
De ‘A Christmas Carol’ tour gaat uit twee sets bestaan, eerst een set met ReinXeed/Above the Sky materiaal, en dan na een pauze een volledige ‘A Christmas Carol’ show die we als een soort musical gaan neerzetten. Dat wordt dus inclusief acteren, make-up en alles wat erbij hoort, en het hele album van start tot finish inclusief de twee singles. De huidige single speelt zich af voor ‘Ghost Of Marley’ en er komt nog een single die zich afspeelt voor ‘Ghost Of Christmas To Come’, en die gaan ook chronologisch de set in. Er is zoveel in het verhaal waar we nog geen muziek over hebben gemaakt, dus we zouden nog veel meer ‘A Christmas Carol’ muziek kunnen maken.

Wanneer de pandemie eindelijk eens over is zal het niet alleen Majestica zijn, maar ook Sabaton zal een zware wissel trekken op wat jullie kunnen doen. Denken jullie dat jullie Majestica goed overeind kunnen houden tussen deze bedrijven door?
Oh zeker! We hebben al wat zomerfestivals staan maar daarna zien we wel. Alles is nog zo onzeker op het moment, het is bijna zinloos om ver vooruit te kijken. En zelfs als Tommy met Sabaton weg is, kan er nog aan Majestica gewerkt worden. De video voor ‘The Glory Of Christmas’ is voor een groot deel getekend in hotelkamers tijdens de tour van Sabaton. Mixen en productie kan ook allemaal parallel aan Sabaton, geen probleem!

Hoe zou jullie ideale 2022 eruit zien als het om de muziek gaat?
Sowieso Majestica album nummer twee uitbrengen. ‘A Christmas Carol’ tellen we meer als een soort anderhalf. Dan nog een tweede kerstalbum maken, hopelijk veel concerten en een of twee tours. En weer op tijd thuis zijn voor de kerst! Het zou sowieso heel fijn zijn als de festivals weer door kunnen gaan want die missen we wel, zowel om er op te treden als om er gewoon als publiek rond te lopen. Ik denk dat er vooral in de herfst wel veel ruimte is voor Majestica.

Dat was het wel wat ik jullie wilde vragen. Hebben jullie nog iets toe te voegen?
Dank aan al jullie lezers voor het luisteren naar Majestica, en vooral voor het luisteren naar Majestica tijdens de kerst. We hopen de glorie van kerst via metal te verspreiden en we zijn heel blij als dit aanslaat bij mensen. Houd in de gaten dat er een re-release van ‘A Christmas Carol’ op vinyl aankomt met een nieuwe single erbij, ‘This Christmas’ heet dat nieuwste nummer. Houd het in de gaten!