Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Majestica – A Christmas Carol
Nuclear Blast
Release datum: 04 december 2020
“Wie zelfs in het post-Savatage tijdperk nog altijd denkt dat christelijke thema’s en kerstmuziek geen onderwerpen van metal kunnen zijn, heeft met dit fantastische album definitief het nakeken gekregen.”
9/10
Jori van de Worp I 23 november 2020

Ondanks het feit dat 2020 een ontzettend klotejaar geworden is, zijn er ook in deze tijd lichtpuntjes te bespeuren. Dankzij corona heb je immers niet eens een kutsmoes nodig om het jaarlijkse “consumere ter ere van de here” bij oma een keertje over te slaan, daar proost ik alvast op. Intussen wordt in Scandinavië de eerste adventskaars aangestoken, ter ere van nieuwe kerstmuziek met ballen! En natuurlijk, kerstliedjes door metal bands zijn er genoeg, wat dacht je bijvoorbeeld van deze cd? Majestica, de Zweedse power metal act rondom Tommy Johansson (ook Sabaton en ReinXeed), gaat echter een paar stappen verder op hun tweede album. Ik presenteer u de eerste metal versie van het beroemde verhaal “A Christmas Carol” van Charles Dickens. Suck on that, Mariah Carey!

Majestica heeft het bijna twee eeuwen oude verhaal een metalen make-over gegeven, dit zonder de sfeer van het verhaal aan te tasten of het tot een parodie te vermaken. Hoewel dit album geen letterlijke interpretatie is van een eerdere musical, zijn er ontzettend veel klassieke kerstmelodieën in verwerkt en op inventieve wijze in metal omgezet. Majestica treedt hiermee in de voetsporen van het illustere Trans-Siberian Orchestra, wat tot nu toe alleenheerser was in de kerstmetal-wereld. Laat je meeslepen in de weinig comfortabele nacht van Ebenezer Scrooge, een gierige en zondige zakenman. Dit alles knap gezongen door Tommy die door subtiele veranderingen in manier van zingen schakelt tussen de verschillende karakters in het verhaal. Dit is goed te zien in de fantastische videoclip voor ‘Ghost Of Marley’ waarin Scrooge wordt bezocht door de geest van zijn overleden zakenpartner, beiden ook in de video gespeeld door Tommy. Wat moet er verder over gezegd worden? Eigenlijk verandert alles wat Tommy Johansson de laatste tijd heeft aangeraakt in goud, en met dit ‘A Christmas Carol’ is dat niet anders. Dit is power metal van de bovenste plank, die hij met zijn ontzagwekkende power metal stem en verfijnde songwriting een unieke twist geeft, en die dankzij een verbluffend scherpe productie optimaal uit de verf komt.

Wie zelfs in het post-Savatage tijdperk nog altijd denkt dat christelijke thema’s en kerstmuziek geen onderwerpen van metal kunnen zijn, heeft met dit fantastische album definitief het nakeken gekregen. Zeg chef Horst, jij werkt bij de radio. Kan jij de al tientallen jaren uitgekauwde bagger die we de komende maand weer naar onze hoofden geslingerd krijgen niet stiekem hiermee overschrijven? Het deel van de mensheid met een muzieksmaak zal je dankbaar zijn, wat een monsterlijk vet product is dit!