Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
AFM Records
Release datum: 26 november 2021
“De band heeft de opmerkelijke keuze gemaakt om de twee zwakste nummers als single uit te brengen, dat maakt de verrassing dat het album eigenlijk gewoon heel goed is des te groter.”
8.5/10
Jori van de Worp  I 17 november 2021

Inmiddels is het bijna drie jaar geleden dat een redelijk gehavend Rhapsody Of Fire met The Eighth Mountain op de proppen kwam. Hoewel het na alle ellende officieel wellicht kon doorgaan als comeback album, zou ik het drie jaar later nog altijd niet zo willen noemen. Daarvoor was de afstand in Rhapsody-gehalte naar de albums met Fabio gewoon te groot, om over de afstand naar de albums met Fabio én Luca nog maar te zwijgen. Nu is er een opvolger, ‘Glory For Salvation’, en rest ons de vraag of dit de salvation gaat zijn voor een band die in de jaren dlinke opdonders heeft gehad maar door velen nog altijd gekoesterd wordt.

En eigenlijk begint die salvation best aardig met ‘Son Of Vengeance’, een mid-tempo compositie die zich kan meten met het werk op albums als ‘From Chaos To Eternity’, maar stiekem ook best wat weg heeft van Hammerfall. Dat laatste is niet in de laatste plaats door zanger Giacomo Voli, die meer weg heeft van het stemgeluid van Joacim Cans dan dat van Fabio Lione. Met ‘Kingdom Of Ice’ wordt het tempo opgevoerd en herkennen we Rhapsody uit de absolute gloriedagen ten tijde van ‘Symphony Of Enchanted Lands’. Het titelnummer klinkt dan helaas weer een beetje geforceerd, teveel van de hak op de tak. ‘Terial The Hawk’ is een verdraaid sterk stuk wat enigszins aan de klassieker ‘Village Of Dwarves’ doet denken.

Uiteraard kan een Rhapsody album niet zonder epos, en daar is voor gezorgd middels het bijna elf minuten tikkende ‘Abyss Of Pain’. Hier laat Voli wat meer horen van wat hij als zanger in huis heeft en horen we een venijnige, sinistere kant van hem en bedient hij zich ook zowel van het Italiaans als het Engels. Echt tippen aan de klassiekers van deze lengte kan het niet, maar Staropoli en de zijnen hebben er zeker iets moois van gemaakt. Na dit fijne lange muziekstuk vinden we onder andere nog de tenenkrommende single ‘I’ll Be Your Hero’, maar ook de uitstekende afsluiter ‘Chains Of Destiny’, wat Zonder meer een van de sterkste Rhapsody tracks in tijden is.

Na de twee singles ‘I’ll Be Your Hero’ en ‘Glory Of Salvation’ had ik er weinig hoop op dat dit album ook maar in de buurt zou komen van wat kwaliteit die we uit de oude tijden gewend zijn. De band heeft de opmerkelijke keuze gemaakt om de twee zwakste nummers als single uit te brengen, dat maakt de verrassing dat het album eigenlijk gewoon heel goed is des te groter. Een beter album dan ‘The Eighth Mountain’, geen twijfel mogelijk, salvation is dus zeker in zicht voor onze Italiaanse vrienden. Laten we hopen dat de komende tour door kan gaan. Er staan heel wat optredens in onze buurt op de planning en met dit album is er een wereld te herwinnen voor Rhapsody Of Fire!