Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Magoria – JtR 1888
Butler Records
Release datum: 25 oktober 2019
Tekst: Vera Matthijssens – 04 november 2019
“Dit is een totaalspektakel dat je in zijn geheel moet ervaren. Een dikke aanrader voor alle fans van Ayreon en Avantasia, dit moet er zeker niet voor onderdoen.”
8.5/10

‘JtR 1888’ is een rockopera, geïnspireerd door de gruwelijke daden van Jack the Ripper. Knight Area gitarist Mark Bogert kwam op dit idee toen hij in Londen verbleef en toevallig kennismaakte met de horror die rondwaarde in de Engelse grootstad op het einde van de 19e eeuw. Aanvankelijk wou hij er slechts één nummer over schrijven, maar de materie begon hem zo te intrigeren dat dit resulteerde in een grootse onderneming met maar liefst negen zangers en zangeressen (die ieder een personage vertolken). Wanneer het woord geen ietwat negatieve bijklank had, dan zouden we dit welhaast een megalomaan project noemen, maar de inkleuring en de uitvoering van elk detail op dit lijvige dubbelalbum is subliem! Bovendien werd het geheel gemixt door Joost van den Broek (een man met ruime ervaring in rockopera’s en symfonische rock, denk maar aan Ayreon en Epica). De mastering was in handen van Peter Brussee (Ayreon, Herman Brood).

Deze Nederlandse productie is een imposante muzikale ervaring, waarbij er zo ontzettend veel op je afkomt dat meerdere luisterbeurten broodnodig zijn. Het vocale gedeelte is klassiek getint met veel theatrale stemmen en een volumineus koor, het vormt de leidraad voor de luisteraar. Het verhaal, waarbij de fascinerende Royal Conspiracy Theory in beschouwing wordt genomen, is sowieso een thema waar er tevens meerdere films over gemaakt zijn en leent zich uitstekend voor deze narratieve aanpak. Muzikaal zijn de symfonische invloeden dominant, waardoor zelfs liefhebbers van klassieke muziek dit magnum opus zeker zullen waarderen. Het betekent echter niet dat het rockinstrumentarium ondergesneeuwd raakt, waarvoor een extra pluim voor het productieteam. Mark Bogert is namelijk een grote meneer, ook als gitarist. Hij heeft een bijzonder levendige, klaterende wijze van spelen in neoklassieke stijl, waarbij hij enthousiast een duizelingwekkende vingervlugheid etaleert.

Dat wordt meteen duidelijk in ‘Legend Of The Serial Killer Scene’ en we kunnen van zijn eclatant spel genieten in bijna elke song, behalve wanneer zang of keyboards even domineren. De verhaallijn is vloeiend, het timbre dramatisch. De eerste songs worden voornamelijk ingevuld door vrouwenzang, maar vervolgens komen de mannelijke personages aan bod en daarvan schittert Rodney Blaze toch wel het meeste in zijn rol van protagonist Jack the Ripper. Zijn satanisch genoegen wordt perfect uitgevoerd door deze zanger die – niet verwonderlijk – ook al aanwezig was bij Ayreon en Star One evenementen. Zijn entree vindt plaats tijdens ‘Annie Chapman’ en dat is een single geworden. Bij deze flamboyante rolverdeling en cast is het onvermijdelijk dat je enige gelijkenis met musicals merkt, want tenslotte is een rockopera een musical met rockmuziek. Het is daarbij bijzonder moeilijk om er individuele songs uit te pikken om te belichten. Dit is een totaalspektakel dat je in zijn geheel moet ervaren. Een dikke aanrader voor alle fans van Ayreon en Avantasia, dit moet er zeker niet voor onderdoen. Bovendien kan je dit al live meemaken tijdens een volledig gekostumeerde release show op 9 november in Bibelot, Dordrecht, de thuisstad van de initiatiefnemer.

Line-up
Vocalisten
Rodney Blaze (o.a. Ayreon)
Peter Strykes (o.a. LA The Voices)
Jan Willem Ketelaers (o.a. Knight Area, Valentine)
Sonny Pruim (Skeftum)
Maria Catharina (o.a. Valentine)
Inge Rijnja (o.a. Saphira)
Mirjam van Doorn (o.a. The Boxx)
Nadine Pruim (o.a. Skeftum)
Zora Cock (Blackbriar)

Musici
Mark Bogert: gitaar (o.a. Knight Area)
Bart Hennephof: gitaar (o.a. Textures)
Koen Stam: toetsen (o.a. Ex Libris)
Harmen Kieboom: drums (o.a. Ex Libris)
Cleem Determeijer: piano (o.a. Finch)
Peter Vink: basgitaar ( o.a. Knight Area, Ayreon, Q65)

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.