Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Magic Kingdom – MetAlmighty
AFM Records
Release datum: 25 november 2019
Tekst: Jori van de Worp – 13 november 2019
“De eindconclusie van mijn collega Nima in zijn recensie van het vorige album is dat eigenlijk alles aan het album klopt, en hetzelfde kunnen we zeggen van dit MetAlmighty, een puik stuk werk weer!”
8.5/10

Magic Kingdom is niet bepaald de cliché power metal band die je bij deze naam zou verwachten. Het geesteskindje van Iron Mask gitarist Dushan Petrossi staat juist bekend om de inventieve neoklassieke benadering van het power metal genre. Dushan Petrossi profileert zich daarmee naast groepen als Rising Force, At Vance en Angra en zeker die invloeden van Malmsteen komen in zijn gitaarspel duidelijk naar voren. Op deze nieuwe plaat ‘MetAlmighty’ heeft wederom een wisseling plaatsgevonden achter de microfoon.

Het album opent groots en melodramatisch met het ruim acht minuten klokkende ‘Unleash The Dragon’ waarbij Dio een naam is waar je muzikaal aan moet denken. De nieuwe zanger is niemand minder dan Michael Vescera, die ook bij Malmsteen en Loudness dienst heeft gedaan. De jaren hebben wat invloed gehad op zijn bereik, maar hij zet nog altijd een indrukwekkende vocale prestatie neer. ‘Wizards And Witches’ is mede door het hoge tempo erg Rhapsody-achtig terwijl het daaropvolgende ‘In The Den Of The Mountain Trolls’ meer richting de folk metal van Elvenking neigt. Het gitaarwerk is conform verwachting subliem en dat maakt ook ‘Feel My Fury’ tot een feestje vol gitaargeweld. ‘Rise From The Ashes, Demon’ is overduidelijk overladen met een Egyptisch thema en is met zijn duistere atmosfeer een absoluut hoogtepunt op dit album. Het titelnummer is wat loeisnel en meer rechttoe rechtaan en neigt dan ook wat meer naar Petrossi’s voornaamste bron van inkomen Iron Mask. Het sterkste punt van dit album is dan ook echt de diversiteit. Waar veel albums in het power metal genre nogal het gevaar lopen tot tien keer hetzelfde trucje gedegradeerd te worden, is op ‘MetAlmighty’ ieder nummer een verrassing. Op ‘Dark Night, Dark Thoughts’ wordt nog steeds iets gedaan wat ik niet eerder op het album heb gehoord, en wel het aan virtuoze Malmsteen-ontleende gitaarspel. Geen ballad op dit album, want afsluiter ‘King Without A Crown’ is een schitterende Stratovarius-achtige anthem.

De productie van het album is dik in orde, Dushan Petrossi heeft die in eigen hand gehouden waardoor hij de sfeer die hij voor ogen had zo optimaal mogelijk naar buiten kon brengen. De albumhoes waarop we twee rondborstige dames samen met een demonische smid aan een gitaar zien hameren ziet er ook flitsend uit. De eindconclusie van mijn collega Nima in zijn recensie van het vorige album is dat eigenlijk alles aan het album klopt, en hetzelfde kunnen we zeggen van dit MetAlmighty, een puik stuk werk weer!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.