Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Lychgate – Also Sprach Futura
Debemur Morti Productions 
Release datum: 13 maart 2020
Tekst: Job van Dongen – 10 maart 2020
“Zit je te wachten op intense naargeestigheid en frasen die zo ver in elkaar verweven zijn dat het vrijwel ondoenlijk is je er een weg doorheen te banen dan zou ik niet veel langer wachten en dit een kans geven”
7.7/10

Lychgate is het avant-garde black metal project van Esoteric vocalist/gitarist Greg Chandler. Het oeuvre van de band kent inmiddels al een drietal platen welke ik, in de negen jaartjes die de band nu bezig zijn, helaas heb moeten missen. De nieuwe EP ‘Also Sprach Futura’ heeft mij dit maal wel weten te vinden en ik vind ‘m gelijk lastig te plaatsen.

Black metal is al niet het meest toegankelijke genre binnen de heftige metal, laat staan binnen stevige muziek in ’t algemeen. Lychgate gooit daar nog een schepje atonaliteit, bombast, orkestratie en vooral naargeestigheid overheen. Denk Shining, maar dan minder stuwend en eerder onderhuids zoals Norse dat is en ook wel wat doomy zo nu en dan. Dissonante leadgitaarlijnen, nare orgeltjes op de achtergrond, dromerig-duistere cleane interludes, de inmiddels verwachte, furieuze blastbeats – het geheel is ondoordringbaar; telkens wanneer je het gevoel hebt dat de muziek van ellende uit elkaar flikkert, val je in een dieper zwart gat van beklemming en lijk je niet te kunnen ontsnappen.

Het sfeertje durf ik uniek te noemen – een flinke prestatie binnen dit al artistieke genre. Of dit schijfje voor jouw de moeite waard is, is ook vooral een persoonlijke afweging. Zit je te wachten op intense naargeestigheid en frasen die zo ver in elkaar verweven zijn dat het vrijwel ondoenlijk is je er een weg doorheen te banen dan zou ik niet veel langer wachten en dit een kans geven. Aan de andere kant – als je muziek smaak zo niche is dat ik met dit schrijfsel je aandacht heb getrokken, heb je waarschijnlijk al van Lychgate gehoord.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.