Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Loviatar – Lightless 
Prosthetic Records
Release datum: 03 april 2020
Tekst: Job van Dongen – 23 maart 2020
“Toegankelijk, pakkend en nergens ondoordacht of saai.”
8/10

Loviatar, het Canadese doom genootschap dat sinds 2010 aan de weg timmert en in 2017 hun debuut full-length uitbracht onder de paraplu van Prosthetic Records, komt begin april met de tweede getiteld ‘Lightless’. Het is nog steeds doom wat de klok slaat, maar neigt vaker naar de sludge dan traditionele doom. De band lijkt veel liever te imponeren met stevige, lage riffs en het tempo ligt ook lekker een tikkie hoger dan bij de reguliere doom. Het nummer ‘Cave In’ doet zelfs snel aan met z’n 140 bpm!

Het zorgt voor een plaat en een sound die een stuk toegankelijker is dan de doorsnee bands binnen het genre laten horen. De cleane, roepzang van vocalist JD doet daar een duit voor in het zakje en deed me zo nu en dan denken aan Mastodon. Zijn klank is duidelijk, sterk en past goed bij het geluid dat de band neerzet. Wel had ik zo nu en dan een gemene schreeuw gewild. Die blijft echter uit – er is geen enkel non-cleane zang passage op de plaat te vinden.

Songs zijn veel korter dan ik normaliter gewend ben binnen dit genre en de post-rock beïnvloedde cleane passages doen wonderen voor de dynamiek op de plaat. Omdat de tracks korter zijn en men beter heeft nagedacht over het verloop van de nummers, luistert de plaat ook vrij goed weg. ‘Lightless’ is nog geen 40 minuten lang, waarvan de titeltrack wel tien minuten in beslag neemt. Het mooie, folky ‘All The Witches You Failed to Burn’ instrumentaaltje bereid de luisteraar echter goed voor voor de langere track.

Ik kan deze een hoop mensen aanraden, want dit is gewoon een prima plaat met een eigen geluid. Toegankelijk, pakkend en nergens ondoordacht of saai. Jammer dat de band niet soms net wat heftiger uit durft te pakken met sterk geschreeuw, want dat zou misschien wel net datgeen kunnen zijn wat de opvolger naar nieuwe hoogtes zou stuwen.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.