Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Lord Of Light – Morningstar
No Remorse Records 
Release datum: 13 maart 2020
Tekst: Jori van de Worp – 10 maart 2020
“Met bijna tien minuten is ‘Ballad Of The Righteous’ een gewaagde opener, maar dit werkt wel! De band laat direct alles horen wat ze in huis hebben en dat is heel wat!”
8.5/10

Soms kan je maar wat blij zijn met die press kits, zeker als een band extra zijn best lijkt te doen om zo weinig mogelijk informatie van zichzelf online te zetten. Het Zweedse Lord Of Light heeft slechts een vrije vertolking van Genesis 1 bij hun omschrijving op Facebook staan, dat wordt nog een hoop uitpluiswerk. Maar op dat moment had ik de cd al opstaan en direct had ik door dat dit Sherlockje spelen nog wel eens de moeite waard zou kunnen zijn. ‘Morning Star’ is namelijk een erg interessante cd!

Met een Stratovarius-achtig intro ‘Presage’ wordt de cd geopend, en direct knalt het langste nummer van het album eruit. Met bijna tien minuten is ‘Ballad Of The Righteous’ een gewaagde opener, maar dit werkt wel! De band laat direct alles horen wat ze in huis hebben en dat is heel wat! Het nummer grijpt je direct bij de strot en laat je niet meer los, de vele tempowisselingen houden je wel bij de les. Complexe drum en basritmes en rap veranderende gitaarloopjes en keyboards doorspekken het hele nummer, en de vocale dynamiek is ruim zoals je die mag verwachten bij een progressieve plaat. Van alle prog grootheden wil ik Lord Of Light nog het liefst vergelijken met Pagan’s Mind, maar ook power metal bands als Stratovarius duiken op en vooral vanwege de vocalen is het Keldian wat de klok slaat. ‘History’ is volledig á capella en tja, moet je daar de naam Van Canto nog bij noemen? ‘Candlelight’ heeft een goeie groove en ook hier weer indrukwekkende vocalen. ‘Morningstar’ is traag en onheilspellend en ligt zelfs richting doom, en dan die fantastische solo aan het eind! Met synth interlude ‘A Laden Sky’ wordt vervolgens afsluiter ‘Typhoon’ ingezet middels een getransponeerde reprise van het intro. Ook hier weer vele tempowisselingen en technische trucjes, zoals het echte prog betaamt.

Zanger/toetsenist/gitarist Nicklas Kirkevall bewijst met zijn bandgenoten Alfred Andersson en Jesper Sunnhagen dat “zijn” Lord Of Light een schot in de roos is. Is het valse bescheidenheid waarom er zo weinig over de band te vinden is op het internet? In dat geval zou dat wel heel erg onnodig zijn, dus is het aan mij om het jullie toe te schreeuwen! Laat uw prog hart weer eens flink kloppen en koop die cd van Lord Of Light!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.