Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Mindtech – Omnipresence
TriTech Music
Release datum: 13 maart 2020
Tekst: Leon Vonk – 10 maart 2020
“’Omnipresence’ is geen slecht album maar muzikaal gezien biedt het niets nieuws of iets wat het bijzonder maakt.”
6/10

Mindtech is een progressieve metal band uit Noorwegen die sinds 2007 bezig is met muziek maken. Het debuut album, ‘Elements Of Warfare’, kwam uit in 2012 maar al snel volgde er vele personeelswisselingen. Pas vanaf 2016 werd er een stabiele line-up gevormd waarmee de band hetzelfde jaar nog de EP ‘Edge Of The World’ uitbracht. Daarna ging de band aan de slag met het tweede album, die deze maand het licht zal zien, en heet ‘Omnipresence’.

De muziek is vrij stevig voor een progressieve metal plaat, het is nog steeds erg melodieus maar zeker de instrumentale kant van de muziek zou ook goed passen bij iets extremere metal. Op zich klinkt dat helemaal zo verkeerd nog niet, mede te danken aan een prima productie, stoere gitaar partijen en pompende drums. Toch kan ik niet spreken van een sterk album, wat ten dele komt door de vrij middelmatige composities, die weinig bijzonders bieden ten opzichte van andere bands in het genre. Het grootste probleem echter is de zang van Mathias Molund Indergård. Ik begrijp niet zo goed waarom hij als zanger is aangenomen voor deze muziek. Indergård heeft niet eens een slechte stem en zou met zijn hogere stemgeluid prima passen bij een power metal bandje, maar de muziek en zijn stem passen gewoon niet goed bij elkaar. De donkere en bijna agressieve instrumentale kant van de muziek past niet bij het hogere en heldere stemgeluid van de Noorse zanger. Ik verwacht hier een zanger die lager zingt en het liefste nog met een randje, of zelfs met wat grunts.

Het is jammer dat de muziek en vocalen niet bij elkaar passen, maar zelfs met een fantastische zanger betwijfel ik of we dan te maken hadden gehad met een topper. ‘Omnipresence’ is geen slechte plaat maar muzikaal gezien biedt het niets nieuws of iets wat het bijzonder maakt. Er zijn genoeg bands die muziek in deze stijl maken maar dan beter. Mijn advies is dan ook om je geld aan de betere bands uit te geven.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.