Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Lord – Fallen Idols
Dominus Records
Release datum: 01 augustus 2019
Tekst: Vera Matthijssens – 23 augustus 2019
“Deze heren verstaan hun vak en leveren hier een comeback af waar we niet genoeg van krijgen!”
8.5/10

2005 luidde het einde van Dungeon in, maar het was het begin van Lord onder leiding van Lord Tim op zang en gitaar. In de huidige bezetting vinden we – na ettelijke bezettingswijzigingen – gitarist Mark Furtner en bassist Andy Downing. Opmerkelijk is de gastdrummer, want dat is Tim Yatras die we ook kennen van Germ. Deze muzikant uit het zwartgeblakerde genre is echter van oorsprong drummer.

Het was meer dan vijf jaar geleden dat Lord nieuw studiowerk uitbracht, maar ‘Fallen Idols’ klinkt bijzonder geïnspireerd, krachtiger en harder dan voorgaand werk. Dat siert hen. Er hangt trouwens een leuk verhaal vast aan de intentie bij het maken van deze opvolger van ‘Digital Lies’. Lord Tim herinnert zich de dagen toen hij opgroeide in de Australische outback, waarbij er elke week rock en metalparty’s georganiseerd werden. Daarbij stond men nog niet stil bij subgenres, als het goede muziek was die je aansprak dan maalde je daar niet om, dus werd er zowel Bon Jovi als Bathory gedraaid. Met deze geestesgesteldheid werden de nieuwe songs geboetseerd en zo kan het gebeuren dat het hardste nummer ‘The Edge Of The World’ razendsnel en woest is met duister geschreeuw (maar catchy refrein) en je even later weemoedig wegzakt in de kussens om te genieten van de ballad ‘Counting Down The Hours’.

Maar laten we ons niet focussen op deze twee uitersten. De rest van het album staat vol verrukkelijke, stevige heavy metal naar US metal model. Denk aan Iced Earth of Nevermore. Met twee gitaristen in de band valt er te genieten van vingervlugge solo’s alom, terwijl opener ‘United (Welcome Back)’ al een shredfestijn op zich is. Uptempo strakheid wordt door deze Aussies kwistig over ons uitgestrooid, terwijl de refreinen bol staan van aanstekelijke samenzang. Lord Tim is trouwens een begenadigd zanger die heel veel sfeer in de songs brengt en zuiver klinkt. Het sluipende, duister gezongen ‘Chaos Raining’ heeft dan weer een onderhuidse spanning die het ‘evil’ element in metal naderbij brengt. Deze heren verstaan hun vak en leveren hier een comeback af waar we niet genoeg van krijgen! Dikke aanrader om je te laten gaan op pure heavy metal.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.